Kutatás: a vallásoktatás mellett tanuló gyerekek jobban teljesítenek az iskolában

2024. augusztus 15. 20:27

A vallás visszatér az amerikai állami iskolákba, amit főként a republikánusok kezdeményeznek.

2024. augusztus 15. 20:27
null

Nyitókép: Képernyőkép

A vallás visszatér az amerikai állami iskolákba, és ezt főként a republikánusok kezdeményezik. Áprilisban Ron DeSantis, Florida kormányzója aláírt egy törvényt, amely lehetővé teszi a lelkészek jelenlétét az állami iskolákban, Texas és Louisiana pedig hasonló intézkedéseket fogadott el. Júniusban Louisiana törvényt hozott, amely előírja, hogy a Tízparancsolatot minden tanteremben ki kell helyezni, nem sokkal később pedig Oklahoma állam szuperintendánsa elrendelte a Biblia tanítását az iskolákban – adta hírül az Economist

Az Egyesült Államok kiemelkedően vallásos a többi gazdag országokhoz képest. Egy 2018-as felmérés szerint az amerikaiak 53%-a tartja fontosnak a vallást az életében, szemben Kanadával, Spanyolországgal és Nagy-Britanniával, ahol ez az arány jóval alacsonyabb. 

Azonban a vallásosság nem egyenletesen oszlik meg – a republikánusok és a déli államok sokkal vallásosabbak, mint a demokraták és az északi államok.

Ebből következik, hogy a vallás bevezetésére irányuló törekvések főként a déli, republikánus vezetésű államokból érkeznek, annak ellenére, hogy sokan ellenzik ezeket az intézkedéseket, akik támogatják az egyház és az állam szétválasztását. Bár a Legfelsőbb Bíróság általában fenntartotta ezt az elválasztást, néhány közelmúltbeli döntés kivételt tett.

Az ebben a vitában gyakran figyelmen kívül hagyott tényező az, hogy a vallás hogyan hat a tanulmányi teljesítményre. 

Kutatások azt mutatják, hogy a vallásos diákok általában jobban teljesítenek az iskolában: jobb jegyeket szereznek, magasabb a jelenlétük, és több évet töltenek a felsőoktatásban.

Ilana Horwitz, a Tulane Egyetem professzora és a God, Grades, and Graduation című könyv szerzője szerint a vallásos diákokat motiválhatja az a hit, hogy Isten figyeli őket, ami befolyásolja viselkedésüket. A rendszeres templomba járás emellett felelősségtudatot is erősít, mivel a vallási közösségek gyakran támogatást és iránymutatást nyújtanak a gyerekek számára. A kritikusok, például azok, akik ezeket a törvényeket bíróságon támadják, azt állítják, hogy a vallásos diákok sikerét inkább az erős családi háttér magyarázza, nem pedig maga a vallás. Azonban egy Stanfordi és Észak-Karolinai Egyetem által végzett tanulmány szerint még ugyanazon családon belül is a vallásosabb testvér teljesít jobban az iskolában.

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 16. 18:27
Nem jelent meg a kommentem.
auditorium
2024. augusztus 16. 18:25
Hogy is mondta Marx: "Die Religion ist das Opium des Volkes." Hasonlòan gondolta Nietzsche, Novalis, Heine, Kingsley, Lenin . A Felszabadulás után Mo-n is megszivlelték, a vezetőbeosztásúak kerülték a vallási intézményeket, legalábbis Bp-en és ha nagyon kellett a család miatt, akkor vidéken esküdtek, kereszteltek, ünnepeltek. Mi lett az eredménye ? Hitetlen emberek, önzés, szolidaritás mentes társadalom, gyűlölködés, bosszúvágy, vallás helyett cannabis és egyéb drogok, virtuális világ, erőszak, nihil. Bibliás műveltség nélkül hogyan lehet egy bibliai tárgyú festményt vagy irodalmi művet megérteni ? Csak a Tizparancsolat ismerete és betartása elég lenne egy becsületes és biztonságosabb élethez kábitószerek és alkohol helyett.
templar62
2024. augusztus 16. 17:01
Felturbózva cserkészettel . Scouting .
Rezvirag
2024. augusztus 16. 00:11
A vallásos tanulók általában ép családokban élnek és fegyelmet, szigorú munkamorált tanulnak a szüleiktől. Ez a titok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!