Kongatja a vészharangot a Financial Times: Ukrajna hamarosan komoly gondban lesz

2024. augusztus 21. 14:41

Folyamatosan bombázzák az oroszok az ukrán erőműveket, és közeleg a tél.

2024. augusztus 21. 14:41

Nyitókép: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

A következő tél olyan kihívást jelenthet Ukrajna számára, amelyet Európa a második világháború óta nem látott – írta Kadri Simson, az Európai Unió energiaügyi biztosa a Financial Times hasábjain. A biztos felidézi, hogy az utóbbi hónapokban Oroszország újrakezdte az ukrán energetikai hálózat elleni támadásokat

Eddig Oroszország Ukrajna villamosenergia-termeléséből mintegy 9 GW teljesítményt semmisített meg vagy foglalt el. Ez a téli ukrán villamosenergia-szükséglet fele, és a több mint 10 millió lakosú Portugália csúcsáramfogyasztása. 

Ukrajna villamosenergia-termelésének ilyen arányú kiesése arra kényszerítette a kormányt, hogy országos áramszüneteket vezessen be. Egyes városokban a háztartások naponta mindössze néhány órára jutnak áramhoz, ami nagymértékben megzavarja a mindennapi életet.

Ezt is ajánljuk a témában

A legrosszabb még hátra van 

Simson szerint azonban a nyári meleg hónapok még elrejtik a legrosszabb következményeket. Ha nincs áram, az alapvető szolgáltatásokhoz sem lehet hozzáférni: a szivattyúk és a csatornahálózatok nem működnek, a fűtés pedig leáll.

A fagyos téli hidegben Ukrajna számos területet egyszerűen élhetetlenné válhatnak.

Ahol most még üzemel az energetikai rendszer a menekültek megjelenéséve ott is összeomolhat az extra kereslet súlya alatt. A gazdasági tevékenység visszaesésével a költségvetési bevételek is csökkennek, amely növeli Ukrajna költségvetési hiányát is – magyarázta az energetikai biztos. 

Simson leírta, hogy az Európai Unió már így is rengeteget tett, hogy támogassa Ukrajna harcát ezen a területen is.

Az EU az energiaközösséggel partnerségben 500 millió eurót (196 milliárd forint) mozgósított az energiaágazat támogatására.

Az EU polgári védelmi mechanizmusa természetbeni támogatást nyújtott, többek között több mint 8000 generátort és több mint 3300 transzformátort. Ukrajna egyes részein pedig európai szolgáltatók biztosítják az áramellátást” – tette hozzá. 

A biztos szerint azonban ez még mind nem elég. Simson szerint többek között uniós segítséggel decentralizálni kell Ukrajna energetikai rendszerét, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva a támadásoknak. Továbbá folyamatosan növelni kell az EU-ból Ukrajnába szállított villamosenergia mennyiségét, és bővíteni kell a határmenti energetikai kapcsolatokat.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 22. 16:38
Kataklizma N. Y.-ra Ekpysosis: L.A. & és S. F. Rögtön vége a háborúnak Ukrajnában...
Hoked_ly
2024. augusztus 22. 05:59
Dögöljön meg minden ukroNáci! Ők is ezt kívánták/kívánják nekünk korábban, most meg tesznek is érte!
Martell 2
2024. augusztus 22. 01:00
Elég baj hogy áramot szállítanak a magyarok ennek a maffia bandának, pusztuljon az ukrán gengszterállam.
gyongyosyg
2024. augusztus 21. 23:08
Remek! Folytatódik az érzékenyítés. Adjon az EU még több pénzt szegény Ukrajna energia-ellátására, hogy aztán ők levághassanak bennünket az orosz olajról, s törhessük a fejünket hogy pótoljuk azt (feltehetőleg jóval drágábban).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!