Kifakadt Marija Zaharova: történelemhamisítással vádolta meg a román elnököt

2024. augusztus 29. 19:10

Durva diplomáciai üzengetés kezdődött Oroszország és Románia között.

2024. augusztus 29. 19:10
Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova delivers a speech as she attends the Media Forum of the Commonwealth of Independent States (CIS) Countries in Moscow, Russia on November 01, 2023.

Nyitókép: SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Mandiner is beszámolt róla, hogy Románia utolsó uralkodójának, I. Mihály királynak az 1944-es román átállásban játszott történelmi szerepét méltatta pénteken a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a román államfő.

Klaus Iohannis az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetben idén is megemlékezett arról, hogy augusztus 23-át, az – Európa keleti részének felosztását titkos záradékban szentesítő – 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját 2008-ban a fasizmus és kommunizmus áldozatainak európai emléknapjává nyilvánította az Európai Parlament.

Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy a náci és a szovjet politika vezetett a holokauszthoz és a népirtáshoz – írja a Főtér.

A lap közölte, hogy ezt követően szerda este Marija Zaharova történelemhamisítással és rágalmazással vádolta meg Iohannist.

Az orosz külügyi szóvivő kikérte magának, hogy Németországgal együtt hibáztassák a Szovjetuniót a második világháború kitöréséért és a holokausztért. Sőt, Románia szemére vetette, hogy 1944-ig Németország oldalán harcolt, és Ion Antonescu tábornagy alatt több tízezer zsidó és cigány nemzetiségű embert irtott ki.

A román külügy erre így reagált: „egyesek tanulnak a történelemből és békét kötnek, mások folyamatosan próbálják sanyargatni, megfélemlíteni vagy megszállni szuverén szomszédjaikat. Egy másik minta az, hogy folyamatosan hazudnak, torzítanak és manipulálnak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. szeptember 12. 14:14
az, hogy folyamatosan hazudnak, torzítanak és manipulálnak.” = ez: Románia - egy rossz mánia.
Lajoss
2024. augusztus 31. 18:05
Szóba állni oroszokkal?!…ugyammá….🤮
rocktoberi-2
2024. augusztus 31. 17:46
A románok már megint olyan fantáziadúsan hazudoznak mint egy szaros gyerek.
Robert69
2024. augusztus 31. 13:22
Románia egész ujkori történelme egy hamisítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!