Ünnepelnek a románok: 80 éve álltak át az oroszokhoz

2024. augusztus 23. 13:23

A román államfő szerint ezzel a lépésével „I. Mihály megmentette Romániát a küszöbönálló katasztrófától”.

2024. augusztus 23. 13:23

A nyitókép illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Románia utolsó uralkodójának, I. Mihály királynak az 1944-es román átállásban játszott történelmi szerepét méltatta pénteken a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a román államfő.

Klaus Iohannis az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetben idén is megemlékezett arról, hogy augusztus 23-át, az – Európa keleti részének felosztását titkos záradékban szentesítő – 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját 2008-ban a fasizmus és kommunizmus áldozatainak európai emléknapjává nyilvánította az Európai Parlament. Rámutatott: Európa ezen a napon fejet hajt azok emléke előtt, akik nem adták fel a küzdelmet a kontinensen létrejött, holokauszthoz, népirtáshoz, deportálásokhoz, családok szétválasztásához, éhezéshez és számos visszaéléshez vezető totalitárius rezsimekkel szemben, és életüket áldozták a demokráciáért és a szabadságért.

Iohannis egy másik, Romániában sokkal jobban ismert évfordulóra is kitért üzenetében.

A kommunizmus idején ugyanis augusztus 23-a volt Románia nemzeti ünnepe, amelyet az akkori hatalom az „1944-es nemzeti antifasiszta és antiimperialista fegyveres felkelés” napjaként ünnepelt. A kommunisták a második világháborús román kiugrás napját sajátították ki:

1944. augusztus 23-án (amikor a szovjet hadsereg már Bukaresthez közeledett) Románia a tengelyhatalmak oldaláról az Egyesült Nemzetek oldalára állt át, az akkor alig 23 éves Mihály király vezetésével.

A román államfő szerint az uralkodó bátor, történelemformáló cselekedete jelzi: akár egyetlen ember fellépése is sorsfordító lehet „a totalitárius rendszerek által hirdetett gyűlölettel szemben”. Iohannis úgy értékelte: I. Mihály megmentette Romániát a küszöbönálló katasztrófától, amikor – népe és hazája iránti kötelességét megértve – 1944. augusztus 23-án letartóztatta a németbarát Antonescu marsallt, fegyverszünetet kötött a Szovjetunióval, majd hadat üzent addigi szövetségesének, a hitleri Németországnak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. augusztus 29. 19:35
A román elnök szívesen osztaná a felelősséget a holokausztért. A valóságban a németek felépiteték és üzemeltették Auschwitzot, a szovjetek meg kiszabaditottak az életben maradt pár ezer foglyot.
Csomorkany
2024. augusztus 28. 05:28
Viccesnek vicces, meg világos jele annak, hogy Putyin nem áll jól, hogy a románok még nem álltak át, de azt azért ne feledjük, hogy Horthy is a kiugráson dolgozott legkésőbb 1943 óta, és 1944. okt. 15-én meg is próbálta. Jó, mondjuk nem lőtt halomra 20 Wehrmacht tábornokot egy haditanácson. Mihály hőstette így sikerült.
Intruder
2024. augusztus 24. 02:17
A román gerincoszlop a Haribo-gyárban készül. Ők jártak jobban vagy mi?
jostothu
2024. augusztus 23. 21:43
Jellemtelen népség szánalmas történelemmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!