Ki nem találja, mire szórna el dollárszázmilliókat Ukrajna

2024. augusztus 27. 08:53

Még Volodimir Zelenszkij legfőbb szövetségese is megdöbbent, korrupciót éreznek a levegőben.

2024. augusztus 27. 08:53

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Ukrajna energiaügyi miniszterének nagy terve van: jó pár százmillió dollárért venne orosz VVER-1000 atomreaktorokat Bulgáriától, hogy stabilizálja az ország támadás alatt álló energetikai rendszerét – írja a POLITICO. Herman Haluscsenko ugyanakkor váratlan problémába ütközött:

az ötlet még Volodimir Zelenszkij elnök pártjának, a Nép Szolgájának sem tetszik.

A két bolgár reaktor megvásárlását és a hmelnickiji erőműbe való beépítését a kormánypárt képviselői azért nem támogatják, mert szerintük vannak az oroszok által bombázott áramhálózat stabilizálásának gyorsabb módjai is, például az átállás a megújuló energiára. Emellett kételyeik vannak azzal kapcsolatban is, milyen gyorsan lehetne a Bulgária által tíz éve beszerzett reaktorokat üzembe állítani. De – ukrán képviselők lévén – azzal is számolnak, hogy 

a költségek felfúvódnak és megnyitják a kaput a korrupció előtt.

A Nép Szolgája képviselőinek ellenkezése miatt a kormány egyelőre nem tudta elfogadni a reaktorok megvásárlásához szükséges törvényjavaslatot, ehhez ugyanis nem volt kellő támogatása a Verhovna Radában. A brüsszeli lapnak nyilatkozó Andrij Zsupanin parlamenti képviselő szerint „rendkívül ritkán” szenved ilyen vereségeket Zelenszkij elnök.

„Energetikai rendszerünk a nyomásnak leginkább az atomenergia miatt tud ellenállni” – érvel a terv mellett Haluscsenko, aki szerint emiatt „több termelésre van szükség már az újjáépítéskor is, és főként a háború után. Tudjuk, hogy minden nukleáris projekt évekig tart, így olyan gyorsan kell ezt elkezdenünk, ahogy csak lehet, főleg ebben a helyzetben, amikor az épület megépült, kész”. A miniszter ígéri: együttműködnek a parlamenttel, hogy valahogy átmenjen rajtuk a törvényjavaslat.

Bulgáriában a reaktorok azért váltak feleslegessé, mert a kozloduji atomerőmű bővítését végül az amerikai Westinghouse hajtja végre.

Ukrajnának valamit lépnie kell, miután rendszeresen érik orosz rakéta- és dróntámadások energetikai hálózatát, ideértve a geotermikus erőműveket és transzformátorokat is. Az ország jelenleg komoly energiaimportra szorul az EU-ból. Haluscsenko szerint Ukrajna „az ország történetének valószínűleg legkeményebb tele előtt áll”.

 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. augusztus 28. 01:25
"kunfia1 2024. augusztus 27. 12:03 Gondolom, ebben egyetérthetünk, hiszen azt állítod, hogy hazudtam!" Persze, dögölj meg, hiszen még mindig nem tudod megmondani milyen tervről ábrándozol ("értékelhető", ja :))) ) meg "ja bocs, nem is infláció, hanem élelmiszerinfláció" mivel tankolni, fűteni-légkondizni meg öltözködni nem kell :))) Mrs 60%
B_kanya
2024. augusztus 28. 01:21
kunfia1 2024. augusztus 27. 12:22 "Bár az azért fura, hogy Orbán békemissziója után a háború eszkalálódik..." Kiadta a parancsot a két Vladnak, hogy támadás az utolsó fuckránig.
pandalala
2024. augusztus 27. 17:40
A ződszoclibsik pont olyamok mint a kommunisták!! .... :-(( Ők az új nácik!! ....
pandalala
2024. augusztus 27. 17:13
és sexiketyó is itt van hurráááááááááá :-((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!