Kellemetlen: saját magát lőheti lábon a brit baloldal ezzel a lépéssel

2024. augusztus 22. 14:46

A Munkáspárt levinné a szavazati korhatárt. A brit tinédzserek viszont könnyen lehet, hogy a jobboldalt választják helyettük, írja a Politico.

2024. augusztus 22. 14:46

Nyitókép: Oli SCARFF / AFP

***

A Politico emlékeztet: a frissen kormányra jutott Munkáspárt elkötelezte magát amellett, hogy szavazati jogot biztosít a 16 és 17 éves fiataloknak, azzal érvelve, hogy a lépés

„növelné a fiatalok részvételét a demokráciában”.

Miközben a klasszikus protestáns munkakultúrával és érdemalapú részvétellel totálisan szembemegy a csekély élettapasztalattal rendelkező, nem dolgozó, nem adózó, feltehetőleg még a felnőtt átlagembernél is befolyásolhatóbb tömeg bekapcsolása döntéshozatali mechanizmusokba, nem véletlen, hogy az ötlet konzervatív kritikusai nem látnak benne mást, mint olcsó szavazatszerzést, ezúttal nem a bevándorlók legalizálásával, hanem a tinédzserek bevonásával.

Ahogy a Politico is csak akkor kezd el aggódni a fiatalok befolyásolhatósága miatt, amikor kiderül: könnyen meglehet, hogy nem csak a baloldali Munkáspártot fogják erősíteni a tinédzserek voksai, ha sor kerül egy efféle jogkiterjesztésre. „A fiatalok hálája a szavazati jogokért ugyanis hamar olvad, ha a Munkáspárt huzamosabb ideig hatalmon lesz” – vélte a Queen Mary Egyetem politikaprofesszora.

Ugyanis, mint kiderült, egy közelmúltbéli felmérés szerint Nigel Farage pártja, a Reform UK nem kevesebb, mint 23 százalékos népszerűséggel rendelkezik a 16-17 évesek körében. Különösen a fiúk körében népszerű a párt, akiknél 35 százalékos aránnyal holtversenybe kerül a Munkáspárt szimpatizánsaival is.

A lap által megkérdezett szakértő szerint ez a korosztály „elfordult a fősodratú pártpolitikától a populistábbnak nevezett politika felé”. Persze Farage maga is tett mindezért, például 900 ezer TikTok-követőt gyűjtött.

A törvényhozás egyelőre nem kapkodja el a dolgot. Ugyanakkor a lap megszólaltat egy másik politikai aktivistát, aki a tinédzserek bevonása mellett a 85 év felettiek kizárásával is kampányol, és óvatos optimizmussal tekint a Munkáspárt lépései irányába.

A közvélemény mindenesetre megosztott, de inkább elutasító: a legutóbbi felmérések szerint a szavazók 52 százaléka „határozottan” vagy „valamelyest” ellenezte a választói korhatár csökkentését, míg a szavazók 38 százaléka támogatja.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. augusztus 22. 18:39
1 hónapja vannak hatalmon és már félpolgárháborús helyzet van lassan. Kb mindjárt ott állnak mint mi az öszödi beszédnél... Kész csoda lesz, ha eljutnak a kövi választásig és nem dől össze a kormány...
diodoro3
2024. augusztus 22. 16:35
Osztrák nácik vitették le 16 évre a szavazati korhatárt amikor arról szavaztak hogy egyesüljenek-e a náci Németországgal.
kastellorizo
2024. augusztus 22. 16:06
A 18 év ugye a nagykorúság, amikor az ember elvileg a teljes belátóképessége birtokába jut. Gyakorlatilag azt is felvinni kéne.
EX_Terminator
2024. augusztus 22. 15:27
További öreg hírek amivel már mindenki tisztában van? És ez már kit érdekel? MONDTAM MÁR, AZONNAL FORRÓN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!