Itt a románok nagy dobása: ebben az országban vásárolnának kikötőt

2024. augusztus 28. 19:47

Ezzel a lépéssel Konstancát Közép- és Délkelet-Európa piacvezető kikötőjévé tennék.

2024. augusztus 28. 19:47
Romanian corvette "Admiral Barbuneanu", a ship built in 1983, exhaust a heavy smoke on the Black Sea during "Sea Shield 24" exercise April 16, 2024. The Romanian Navy coordinates the multinational exercise "Sea Shield 24", in which allied and partner states will take part, including Bulgaria, France, Georgia, Greece, Italy, Great Britain, Moldova, Poland, Portugal, Turkey and the United States of America.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Románia tengerjáró hajók fogadására is alkalmas dunai kikötőt akar vásárolni a moldovai Giurgiulestiben – az erről szóló memorandumot szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A kabinet tárcaközi bizottságot hatalmazott fel arra, hogy tárgyaljon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a Danube Logistic Kft. részvényeinek megvásárlásáról. Ez a Moldovában bejegyzett cég működteti a Prut határfolyó torkolatánál, a moldovai-román-ukrán hármas határ közvetlen közelében található Giurgiulesti nemzetközi szabad kikötőt. A bukaresti kormány közleménye szerint a Giurgiulesti kikötő stratégiai jelentőségű logisztikai csomópont, amely trimodális (vízi, közúti és vasúti) átrakodási és tárolási szolgáltatásokat kínál az importőröknek és az exportőröknek.

A kikötő tengeri hajókat is fogadni tud 7 méteres merülésig és 10 ezer tonna kapacitásig,

valamint összeköttetéssel rendelkezik a széles (az egykori Szovjetunió területén használatos) és szokványos nyomtávú vasúti hálózattal is. A román kormány a kamionforgalom csökkentését reméli a kikötő megszerzésétől, arra alapozva, hogy rendszeres konténerblokkos vonatkapcsolat létezik Giurgiulesti és a DP World által üzemeltetett konstancai konténerterminál között. Ez alternatíva lehet a közúti szállításra, lehetővé tenné a hosszú várakozási idők elkerülését a határokon.

A kikötő megszerzésével Románia versenyelőnyhöz akarja juttatni a konstancai kikötőt, hogy a szolgáltatások és áruforgalom bővítésével Konstancát Közép- és Délkelet-Európa piacvezető kikötőjévé tegye

– mutatott rá a bukaresti kormány. A bukaresti bejelentésre reagálva Daniel Voda, a moldovai kormány szóvivője szerdán közölte: Giurgiulestiben két kikötői entitás létezik, Románia az EBRD cége által működtetett nemzetközi szabad kikötőt akarja megvásárolni, amely iránt török, holland és dán befektetők is érdeklődnek. A moldovai állami kikötő áruba bocsátása nem merült fel – szögezte le a chisinaui kormány szóvivője.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. augusztus 28. 22:20
"A kikötő megszerzésével Románia versenyelőnyhöz akarja juttatni a konstancai kikötőt, hogy a szolgáltatások és áruforgalom bővítésével Konstancát Közép- és Délkelet-Európa piacvezető kikötőjévé tegye" Marhajó, tehát azért vennék meg hogy megszüntessék, a moldávok imádni fogják, ha van egy kis eszük nem adják senkinek..
B_kanya
2024. augusztus 28. 21:49
lendvaiildiko 2024. augusztus 28. 21:12 "És mit szól ehhez Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin?" Ha U Krajina nyugati részéből NATO tagországok területeket harapnak ki, mondhatni szabadítanak fel, az az oroszoknak pont jó.
lendvaiildiko
2024. augusztus 28. 21:12
És mit szól ehhez Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin? Leszámítva azt, hogy ez a román és moldáv nép esetleges nagy egyesülését maszkírozza, nekem nagyon zagyva az egész történet. Moldávia Budzsák részét 1945-ben a Szovjetunió kapta, tehát ettől kezdve nincs tengerpartja. Úgy szabták meg a határt, hogy a Wikipedia szerint 500 méteres szakaszon van dunai kijárata. Az sem világos, hogy miért jobb Giugiulesti a románoknak, mint saját kikötőjük Galac, amely 19 km-re nyugatabbra van, mint Giurgiulesti. Galac is könnyen beköthető lenne a szélesnyomtávú szállítmányozásra .
pollip
2024. augusztus 28. 21:03
Ne is adják el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!