Irán nélkül is támadná Izraelt a Hezbollah

2024. augusztus 08. 20:53

Nem várnak Teherán kívánságaira.

2024. augusztus 08. 20:53
Commemoration ceremony of Hezbollah's top military commander Fuad Shukr in Beirut

Nyitókép: Hasszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára részt vesz a Fuad Shukr emlékére rendezett megemlékezésen 2024. augusztus 6-án. (Houssam Shbaro/Anadolu via AFP)

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Hezbollah Izraelre támadhat, függetlenül attól, Iránnak mi a terve – mondta a CNN-nek két bennfentes.

A libanoni székhelyű militáns csoport gyorsabban halad a tervezésben, mint Irán, és az elkövetkező napokban le akar csapni Izraelre, állította az egyik forrás. Irán ugyanakkor még mindig csak a válaszlépések mikéntjén gondolkozik; egy amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy Irán ugyan megtett néhány előkészületet, amelyeket az USA elvárna egy Izrael elleni nagyobb támadás előtt, de korántsem az összes szükségeset. 

A közelgő támadás válaszul érkezne arra, hogy az izraeli hadsereg a múlt héten bejelentette, Libanonban megölte a Hezbollah legfőbb katonai parancsnokát, Fuad Shukrt. Másnap pedig Ismail Haniyeh, a Hamász vezetője halt meg Teheránban, széles körben úgy vélik, őt is az izraeliek gyilkolhatták meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A világ azóta árgus szemekkel figyeli, mikor eszkalálódik a közel-keleti helyzet. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) rendkívüli találkozót hívott össze az egyre élesedő izraeli–palesztin konfliktus kezelésére; a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott találkozó eredménye egy záróközlemény-tervezet lett, amely „elítéli Izrael cselekedeteit”, és megerősíti a palesztin ügy iránti szolidaritást.

A közlemény egyik fontos pontja volt az is, hogy elítélték a Hamász-vezető és volt palesztin miniszterelnök meggyilkolását, amelyért az OIC egyértelműen Izraelt tette felelőssé, az esetet „szörnyű bűncselekménynek”, valamint „a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya megsértésének” nevezve. A szervezet figyelmeztetett, Izrael ilyen cselekedetei „aláássák” a regionális biztonságot és stabilitást.

 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 09. 05:23 Szerkesztve
Hezbollah ne támadd meg Izraeli mert rábaszol. De: Megy a Kohán Matyi meghallgatni az érveiteket.
Mich99
2024. augusztus 09. 02:05
A forrás nevű forrás szerint...
bagira002
2024. augusztus 09. 01:04
Irán-palesztinok mögött orosz a támogató.
SzaboGeza
2024. augusztus 08. 21:05
Hajrá EGYIK, ne hagyd magad MÁSIK, még vagy 3000 évig!!!! De porig romboljátok egymást minden egyes alkalommal!!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!