Ígéretekből nincs hiány, hétórás munkanappal csábítanak Donald Tuskék

2024. augusztus 26. 13:19

Négynapos munkahetet vagy hétórás munkanapot szeretnének bevezetni a lengyelek, de még a kormányon belül sem tetszik mindenkinek az ötlet.

2024. augusztus 26. 13:19

Nyitókép: Omar Marques / Anadolu Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP

A lengyel kormány megerősítette, hogy módosítani fogja a munka törvénykönyvét a munkaidő csökkentése érdekében – vagy négynapos hetet, vagy  hétórás munkanapot vezetnének be – írja az Euractiv. A vállalatokon múlik majd, hogy a pénteket vagy a hétfőt teszik-e szabaddá.

Még ki kell találni, hogy jobb megoldás lenne-e az átlagos munkahét 40 óráról 35 órára csökkentése, vagy a négynapos munkahét bevezetése”

 – jelentette be Agnieszka Dziemianowicz-Bąk család-, munka- és szociálpolitikai miniszter a múlt hónapban.

A rövidebb munkahétnek több támogatója van Lengyelországban, mint a hétórás munkanapnak, a munkáltatók 70 százaléka a négynapos hetet részesíti előnyben – derül ki a ClickMeeting platform kutatásából. Lengyelország 1952-ben vezette be az ötnapos hetet, szombati szabadnappal. A munkahét négynaposra csökkentése forradalmi változás lenne, és még a kormány is megosztott a kérdésben.

„A tanulmányok azt mutatják, hogy minél tovább dolgozunk, annál stresszesebbek és fáradtabbak leszünk. Még egy óra munka nem feltétlenül jelent még egy óra hatékonyságot” – mondta a Dziennik Gazeta Prawna hírügynökségnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem mindenki támogatja az ötletet

Kollégájával ellentétben Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz állami alapok és regionális politika minisztere továbbra is szkeptikus a munkahét lerövidítésének ötletével kapcsolatban. „Demográfiai válságban vagyunk. Tizenöt évvel ezelőtt még négy ember dolgozott egy nyugdíjasért. Most ez az arány kevesebb mint három, 2050-re pedig már csak kettő lesz” – mondta a Polsat Newsnak péntek este.

„Ilyen körülmények között a négynapos munkahét nem az az irány, amelyet követnünk kellene”

 – tette hozzá.

Az Eurostat adatai szerint a lengyelek átlagosan 40,5 órát dolgoznak hetente, ami a görögök után a leghosszabb munkaidő az Európai Unióban. Az uniós átlag 37,5 óra, a globális átlag pedig 34,2 óra.

A szakszervezeteknek azonban a rövidebb munkahét sem lenne elég, azt akarják, hogy a munka törvénykönyvében előírt fizetett éves szabadságot kilenc nappal 35 napra emeljék. A privát szektor azonban szkeptikus a munkaidő csökkentésével kapcsolatban, s tartanak attól, hogy komoly egyeztetés nélkül fog dönteni erről a kormány. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. augusztus 28. 11:14
EGY BÜDÖS PATKÁNY VAGY NEM EMBER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 27. 05:27 Szerkesztve
Meg ahogyan azt a Mórickák elképzelik. Akindolgozott már 35 órás munkahetekben az pontosan tudja, hogy ott is 5 napot mész, ott is nyolcat vagy bent, csak hosszabbak a munkaközi szünetek. Fix munkarendben. Flexibilisben meg kurvára mindegy, ott 40% munka, 60% maszek az arány.
krisz09
2024. augusztus 26. 22:21
Nanananananana! Álljunkcsakmegegyszóra! Most kezdik el bevinni a migránsokat, azokat ki fogja eltartani?! Na, spuri vissza melózni, kitermelni Abduléknak a segélyt, amit majd 3 megyében különböző neveken vesznek föl, ahogy a németeknél. Le tetszettek maradni Abduléktól, ők az utóbbi 10 évben kitanulták a rendszert és palira veszik az európaiakat.
tomekjosef
2024. augusztus 26. 17:00
Ennek a görénynek az ábrázata olyan tenyérbemászó. Tipikus neomarxista, aljas komcsi. A hatalom megtartásához ígérgetni nagyon jól tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!