Harris csak ne erőltesse a farmert, Trump viszont tudja, mit csinál – szakértők mondták el, mikor, mit üzen Trump és Harris ruhája a kampányban

2024. augusztus 15. 19:11

Ha Amerika két elnökjelöltje között szeptember elején összejön a televíziós vita, az sem mindegy, mit vesznek fel. Mutatjuk, miért!

2024. augusztus 15. 19:11

Nyitókép: AFP

Kamala Harris és Donald Trump csatájában a ruházat sokat mondhat. Legalábbis a Business Insider egy egész cikket fordított a témára, amihez szakembereket is megkérdezett.

Vice President Kamala Harris Delivers A Keynote At The American Federation of Teachers' 88th National Convention In Houston
Kamala Harris (Montinique Monroe/Getty Images)

Laza és otthonos, vagy nem tolakodó, de nőies?

Azzal, hogy Joe Biden elnök visszalépett és Harris lett a demokrata jelölt, számos kérdés megkerülhetetlenül reflektorfénybe került. „Az öltözködés és az imázs pedig mindig is fontos része volt a politikának, egészen az angol monarchia legkorábbi napjaiig visszamenőleg” – értékelt Derek Guy, a népszerű Twitter-fiókjáról ismert férfi ruházati szakértő.

A hagyományosan férfias öltöny az amerikai politikai színtérnek is szerves részét képezi. És ezen a színtéren, amely minden téren régóta férfias, Harrisnek színes bőrű nőként kellett kivívnia a helyét.

„Szerintem a nemek kérdése a politikai térben inkább arról szól, hogyan változott az öltözködés azzal, hogy a nők beléptek a politikába, és hogyan vették át vagy támadták meg a politika férfias egyenruháját” – mondta a szakértő. Harris esetében ez visszafogott, de mégis felismerhetően nőies formában jelent meg, mondták a politológiát és a divatot tanulmányozó szakértők a Business Insidernek.

Ezt is ajánljuk a témában

És míg Trump harsánynak is mondható, Harris egyáltalán nem az, legalábbis Sparsha Saha, a Harvard egyik oktatója (egyben pedig társszerzője egy könyvnek az öltözködési stílusok politikai jelentéseiről és hatásairól) szerint, aki „feltűnésmentesnek, de egyben nőiesnek” nevezte a jelölt megjelenését. 

„A férfiak által uralt területeken dolgozó nők számára a stílus gyakran az értékesség és a tekintély bizonyítására tett kísérlet” – mondta Shauna Shames, a Rutgers Egyetem docense, a hamarosan megjelenő Dressing for Sex című könyv társszerzője.

A legtöbb női politikus azzal a feltételezéssel indul, hogy hitelesnek kell lennie, és meg kell mutatnia, hogy kompetens” – mondta Shames. „A ruházat megfelelő eszköz a kompetencia kimutatására”.

Ez Harris számára azt jelentette, hogy úgy nézzen ki, mint egy nagy presztízsű cég ügyvédje. Gyakran visel hagyományosan biztonságos színekben pompázó designer nadrágkosztümöket és semleges Manolo Blahnik cipőket, bár köztudottan vonzódik a Converse tornacipőkhöz is. Egy fekete egyetemista diákszövetségére utalva Harris általában gyöngysort visel. Jelentős eseményekre, mint például a beiktatás, néha fekete tervezők ruháit viseli.

Ezt is ajánljuk a témában

Saha úgy vélekedik, hogy ruházatával Harris „fenntartja a nőies megjelenést, ami szerintem stratégiai fontosságú, miközben egyensúlyt tart a hivatásos nő, a mozgásban lévő nő, az ügyvédnő szerepének betöltése között”.

Joseph Altuzarra, a Harris számos nadrágkosztümje mögött álló tervező pedig 2021-ben úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy „olyan arculatot alakított ki, amely hihetetlenül erőteljes, ugyanakkor nem próbálja eltörölni a nőiességét.” Harris alelnöki megbízatása elején saját farmerjában és tornacipőjében szerepelt a Vogue magazin címlapján, akkor az emberek túl lazának nevezték a megjelenést.

Ezt is ajánljuk a témában

A legjobbak csatája

Trump öltözködése egészen mást mutat és más hagyományoknak kell megfelelnie. Shames szerint a vörös, a jellegzetes színe a férfiasságot kódolja. Guy azonban úgy látja, hogy Trump védjegyszerű stílusa inkább az iparhoz, mint a nemhez kapcsolódik. Jellemzően klasszikusan férfias fizikumot megtervező szabású öltönyöket visel, de általános megjelenése elsősorban a hagyományos ingatlanüzletemberek gazdagságát és a hatalmat közvetíti.

Saha szerint Trump nagyon érti és ismeri a gyors vizuális kommunikációs játékot,

ezért azt is tudja, hogy az öltözködés jeleket küldhet az értékeiről. Shames véleménye szerint azonban Harris ugyanezt tudja, és tisztában van azzal, hogy az emberek vizsgálni fogják őt, különösen színes bőrű nőként, aminek köszönhetően az alelnök stratégiai ruhákat visel: „gyönyörű ruhákat, amelyek kompetenciát, kifinomultságot közvetítenek, de nem vonják el a figyelmet arról, amit éppen tesz vagy mond”.

Donald Trump Holds First Rally Of 2024 Presidential Campaign
Donald Trump (Brandon Bell/Getty Images)

Trumpnak évei voltak arra, hogy kialakítsa sajátos vizuális márkáját, amely, akárcsak politikájának nagy része, „a hagyományos konzervatív jó ízlés elutasítását tükrözi”  – mondta Guy. Harris azonban még mindig finomít a megjelenésén, ahogy azt Rachel Tashjian stílus-rovatvezető megjegyezte a Washington Postban.

Ezt is ajánljuk a témában

Saha szerint valószínűleg nagyon is tudatában van annak, hogy milyen üzenetet közvetít a stílusa, tekintve, hogy Trump hajlamos külsején alapuló szlogeneket aggatni ellenfeleire. Ahogy ő fogalmazott, erről a politikusok mind tudnak és foglalkoznak vele,

mindannyian minden nap a ruházaton gondolkodunk.”

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!