Egy öltöny nem csak zakó és nadrág – Gangel Benjámin a Mandinernek

2024. július 10. 22:31

A Pécsi Nemzeti Színházból induló szabómester díszmagyaron és huszárruhákon edződve jutott el az öltönyig, az általa készített egyedi daraboknak ma alig akad párjuk itthon.

2024. július 10. 22:31
null
Farkas Anita

 

Nyitókép és fotók: Németh Ildikó

Az öltöny nem csak zakóból meg nadrágból áll, írja a honlapján. Hanem még miből?
Egy öltönyt jól elkészíteni az egyszerűnek látszó végeredmény ellenére bonyolult folyamat. Ami ugyanis a felületen egységes darabnak tűnik, az valójában négy különböző szövet – gyapjú, selyem, len és pamut – harmonikus ötvözete is lehet. E szövetek ráadásul negyvenkét darabra vannak szabva, és legalább kétszázharminckét lépés szükséges ahhoz, hogy a végleges formájukat elérjék. Az alapanyagok minősége sem mindegy; tíz éven át kísérleteztem, mire a világ minden táján kutatva utánuk megtaláltam a tökéletes vásznakat, illetve a technikákat, amelyek kiemelik a legjobb tulajdonságaikat. És persze van ennek a mondatnak szimbolikus értelme is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!