Mint ördög a tömjénfüsttől, úgy fél az európai liberális elit Trump visszatérésétől

2024. augusztus 13. 08:32

Egy brit szakértő szerint Trump visszatérése Európában a szélsőjobb elleni tűzfal is felboríthatja.

2024. augusztus 13. 08:32
Donald Trump Holds First Rally Of 2024 Presidential Campaign

Nyitókép: Brandon Bell/Getty Images

A Guardianben megjelent elemzésében Paul Taylor, az Európai Politikai Központ vezető elemzője arra figyelmeztet, hogy Donald Trump visszatérése Európa-szerte bátorítást és legitimációt nyújthat a nacionalista és populista erők számára. A szakértő szerint ugyan az EP-választáson ugyan a liberális-demokratikus pártok megőrizték pozícióikat, de korai lenne végleges győzelemről beszélniük.

Taylor szerint egy republikánus győzelem az Egyesült Államokban Európa számára is destabilizáló hatással lehet, míg Harris győzelme globálisan adhat lendületet a »haladó erőknek«.

Nacionalista internacionálé

Elemzésében Paul Taylor rávilágít, hogy Brüsszelben, Párizsban, Berlinben és Varsóban jelenleg törékeny szövetség tartja távol a hatalomtól az illiberalizmus képviselőit. Ugyanakkor a jobboldali radikálisok képtelenek voltak összefogni, amint az Orbán Viktor próbálkozása is mutatja, aki ezi idáig nem tudott létrehozni egy egységes „nacionalista Internacionálét” az Európai Parlamentben.

A szakértő meglátása szerint az újonnan alakult jobboldali csoport között jelenleg komoly viták zajlanak, például Ukrajna támogatásáról, valamint az Európai Unió jövőjéről. 

A francia szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen ugyan elbukott a hatalom kapujában, de ez a kudarc mégis növelheti esélyeit a következő választásokon.

Más országokban, például Hollandiában és Szlovákiában is erősödtek a radikális erők. Véleménye szerint Szlovákia Orbán Viktornak is segíthet abban, hogy Brüsszel ne szigorítson a pénzügyi szankciókon. Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt győzelme viszont azt mutatja, hogy a populista nacionalizmus legyőzhető. A szakértő szerint ugyanakkor az erőszakos, migránsellenes zavargások arra utalnak, hogy a szélsőségek akkor is felfordulást okozhatnak, ha a parlamenti jelenlétük csekély.

Német próbatétel

A következő nagy próbatétel Németországban várható ősszel, ahol az AfD vezet a keleti tartományokban, és az új baloldali szövetséges, Sahra Wagenknecht vezetésével tovább erősödhetnek. Az őszi eredmények előre jelezhetik azokat a dinamikákat, amelyek visszaköszönhetnek a jövő évi törvényhozási választáson.

Az igazi fordulópont azonban november 5-én következik be az Egyesült Államokban. Paul Taylor szeirnt 

Trump visszatérése Európában a szélsőjobb elleni tűzfal is felboríthatja.

Emellett hangsúlyozza, hogy a jobboldal hosszú távú visszaszorításához a politikai fősodor pártjainak meg kell oldaniuk az olyan kérdéseket is, mint a megélhetési költségek és az energiaárak növekedése, amelyek a migráció okozta társadalmi feszültségek mellett, szintén sok választót sodorhatnak a jobboldal karjaiba.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. augusztus 13. 14:14
Tudta? Mon nincs egészségügyi, oktatásügyi miniszter. Helyettük van komcsi rendőr olajos belügyér.
Aerion
2024. augusztus 13. 11:49
Legyetek szívesek javítani az alábbi magyarul selejtes mondatot: 'Egy brit szakértő szerint Trump visszatérése Európában a szélsőjobb elleni tűzfal is felboríthatja.'
Aerion
2024. augusztus 13. 11:47
Szerintem Hát igen, aki a háborúzás, kalifátussá alakulás, meg pedofil buzulás helyett inkább a békét és a családok támogatását akarja, az biztos is, hogy durván veszélyes szélsőjobboldali, populista, fasiszta, putyinista. ------------------- Így van, és ez az álláspont egyáltalán nem szélsőség, hanem teljesen normális, életszerű és természetes.
but-head
2024. augusztus 13. 11:40
"Trump visszatérése Európában a szélsőjobb elleni tűzfal is felboríthatja." Kedves Mandi! Ebben a mondatban - ami amúgy az alcímben is szerepel - melyik az alany ??? "Trump visszatérése", vagy "szélsőjobb elleni tűzfal" ??? (És akkor nyilván a másiknak kellene a tárgynak lennie.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!