Hajmeresztő: milliókat keresett a „transz nő” a diszkriminációs perrel

2024. augusztus 23. 21:31

A transz felhasználót kizárták egy csak nőknek készült alkalmazásból, ami szerinte „állandó szorongást és időnként öngyilkossági gondolatokat” váltott ki belőle.

2024. augusztus 23. 21:31

Egy ausztrál transznemű nő diszkriminációs pert nyert egy csak nőknek szóló közösségi médiaalkalmazás ellen, miután férfi mivolta miatt megtagadták tőle a hozzáférést – adta hírül a BBC

A szövetségi bíróság megállapította, hogy bár Roxanne Tickle-t nem érte közvetlen hátrányos megkülönböztetés, de közvetett megkülönböztetés áldozata volt – ami azt jelenti, hogy egy döntés hátrányos helyzetbe hoz egy bizonyos tulajdonsággal rendelkező személyt –, és kötelezte az alkalmazást 10 000 ausztrál dollár (2,3 millió forint) és a költségek megfizetésére.

Nyitókép: YouTube

Ez egy mérföldkőnek számító ítélet, ha a nemi identitásról van szó, és az ügy középpontjában az egyre vitatottabb kérdés állt: 

mi a nő?

– tette fel a kérdést a BBC.

2021-ben Tickle letöltötte a „Giggle for Girls” nevű alkalmazást, amelyet online menedékhelyként hirdettek, ahol a nők biztonságos helyen oszthatják meg tapasztalataikat, és ahová a férfiak nem léphetnek be. A hozzáféréshez egy szelfit kellett feltöltenie, hogy bizonyítsa, hogy nő, amit egy nemfelismerő szoftver értékelt, amely a férfiak kiszűrésére készült. Hét hónappal később azonban – miután sikeresen csatlakozott a platformhoz – visszavonták a tagságát. Miután nőnek vallja magát, Tickle azt állította, hogy jogilag jogosult a nőknek szánt szolgáltatások igénybevételére, és hogy nemi identitása miatt diszkriminálták.

Tickle végül beperelte a közösségi médiaplatformot, valamint annak vezérigazgatóját, Sall Grovert, és 200 000 ausztrál dolláros kártérítést követelt, azt állítva, hogy „nemi félreértelmezése” „állandó szorongást és időnként öngyilkossági gondolatokat” váltott ki belőle.

Az alkalmazás jogi csapata az ügy során végig azzal érvelt, hogy a szex biológiai fogalom.

Szerintük az, hogy megtagadták Tickle-től az alkalmazás használatát, jogszerű nemi megkülönböztetésnek minősült. Az alkalmazást úgy tervezték, hogy kizárja a férfiakat, és mivel az alapítója Tickle-t férfinak tekinti – így szerintük az alkalmazáshoz való hozzáférés megtagadása jogszerű volt.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2024. augusztus 24. 14:06
A legtöbb embernek szeretet hiánya van, ahogy ennek a valakinek. Ezért vette nagyon zokon, hogy egy közösségbe nem vették fel. De miért akart mindenáron ennek a csoportnak a tagja lenni???? Még nagyobb legyen az ütés, amivel beléjük rúghat?? Nálunk ez sokkal simábban megy. Egy volt ismerősöm a facén jelentkezett egy női csoportba echte férfiként és bevették, gondolom, csak a fotóját nézték meg, ami egy Szűz Mária kép volt....
google-2
2024. augusztus 24. 12:09
Azt is kérdezhetné a BBC, hogy mi az agybaj? Egyszerűbb lenne, mint cifrázni össze-vissza.
ptrfarkas43
2024. augusztus 24. 11:58
Innentől kezdve megszűnt az oldal biztonsága, mivel bemondás alaján hozzáferhető, a bírót emiatt be kell perelni, micvel a tagok szorongnak, hogy illetéktelenek is bekerülnek.
atti64
2024. augusztus 24. 10:47
EGY KORCS PATKÁNY VAGY BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!