Főszerepben a taxisok: sokkoló büntetést kapott az Uber

2024. augusztus 26. 17:07

Amerikai szerverekre továbbított adatokat.

2024. augusztus 26. 17:07
null

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP

290 millió eurós (114 milliárd forintos) gigabírságot rótt ki a holland adatvédelmi hivatal, a DPA az Uberre, miután a hivatal álláspontja szerint az amerikai taxicég megsértette az európai adatvédelmi szabályzatot, a GDPR-t: ahelyett, hogy vigyázott volna sofőrjei adataira, amerikai szerverekre továbbította őket. Minderről a BBC számolt be.

A hivatal közlése szerint az Egyesült Államokba jogellenes módon jutottak így ki személyazonosító okmányok, taxiengedélyek és helyadatok.

A társaság emellett fizetési adatokat, fényképeket, bizonyos esetekben a sofőrökre vonatkozó bűnügyi és egészségügyi adatokat is tárol. Az Uber jelezte: megfellebbezi a döntést, mert szerintük adattovábbítási gyakorlatuk GDPR-konform volt.

Ez a hibás döntés és a rendkívüli büntetés teljességgel indokolatlanok” 

– áll a vállalat közleményében.

A DPA a nyomozást 170 francia Uber-sofőr panaszának alapján indította, s azért került át a holland társszervhez, mert a több EU-tagállamban is adatot kezelő vállalatok adatvédelmi ügyeiben a vállalat európai székhelyét adó ország adatvédelmi hatósága az illetékes – az Uber európai központja pedig Hollandiában van. Az Uberre korábban Magyarországon is rájárt a rúd a hatósági árszabással nehezen összeegyeztethető kedvezményei miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. augusztus 26. 22:10
A BARMOK VISSZAHIVTÁK.FÖTAXI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
panyigai péter
2024. augusztus 26. 20:57
A taxis türhő ölni sem átall.
Hekimeki
2024. augusztus 26. 19:50
😂😂😂😂😂😂 aztán ki nem szarja le hogy bünteti meg bazd meg❗❗❗❗🖕🖕🖕🖕🖕
MaBaker
2024. augusztus 26. 19:21
Köll a píz a csóró EU-nak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!