Fiume, a legnyugatibb magyar város

2024. augusztus 01. 20:49

Belegondolni is szívfacsaró, milyen magas fejlettségű tengeri kikötőnk volt itt.

2024. augusztus 01. 20:49
Fiume
Balázs D. Attila
Magyar Összetartozás Intézete

Nyitókép: Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

„Belegondolni is szívfacsaró, milyen magas fejlettségű tengeri kikötőnk volt itt – Európa tizedik legforgalmasabbja és egyik legkorszerűbbje –, és milyen maradhatott volna, ha nem ütnek ki balul a dolgaink.

Történelmi tény, hogy Fiume az olasz, majd a délszláv megszállás után árnyéka volt önmagának, és minden bizonnyal a jelene is másként alakult volna, ha minden marad a régiben, s legalább e terület megmarad »corpus separatumként« a Szent Korona részének – magyar exklávénak akár.

Beszédes és mai ésszel szinte felfoghatatlan szám, hogy 1914-ben a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet hajólajstromában 549 tengeri jármű szerepelt a legkisebb bárkától az óceánjáró gőzhajóig. Ennek a flottának a szállítóképessége ráadásul közel kétszeresen haladta meg Portugália vagy Törökország tengeri kereskedelmi potenciálját. Nem meglepő tehát a hajóval tömött mólók látványa a régi fiumei felvételeken.

Kikötővárosunkban a magyar kereskedelmi tengerészetnek is több központja működött, amelyek közül kiemelkedett az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság, a haza legelső, egyben legnagyobb tengerhajózási vállalata. Hatalmas épülete ma is ott áll a több fiumei kormányzót adó Szapáry családról elnevezett rakparton, de ma már a Jadrolinija horvát hajózási társaság székházaként szolgál.

(...) Ottjártunkkor ma is érezzük magunkénak Fiumét, hiszen ide sosem a horvát Rijekába érkezik lélekben a magyar utazó. Kiváltképp az, aki be tudja fogadni a régi képeslapokból áradó megkérdőjelezhetetlen magyar múltat.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Így élnek a magyarok a mai Fiumében

Fiumének, a mai Rijekának nem csak magyar múltja, hanem magyar jelene van. A régi Magyarország legnyugatabbi, tengerparti pontjának kis magyar közössége megérdemli a figyelmet és a támogatást: egy történelmi okokból nem túl barátságos horvát/olasz közegben igyekeznek megőrizni és fejleszteni a magyar emlékeket és kapcsolatokat. Pelles Márton nagyinterjúja a Fiumében aktív magyarokkal.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokrowatz-0
2024. augusztus 03. 00:01
a kisfröccs mellett trianonozó 2 millió alkoholista-ez magyarország.
B_kanya
2024. augusztus 02. 08:54
"Lajoss 2024. augusztus 02. 07:45 Atika,küldök neked pézsét…😢" Donyeck, Luhanszk már hazatért. Ogyessza, Harkov és Munkács még csak fog.
Lajoss
2024. augusztus 02. 07:45
Atika,küldök neked pézsét…😢
zsolt196969
2024. augusztus 02. 06:55
Adják vissza a miénk volt. Elvették tőlünk. Vissza kérjük ha kell tankokkal is...... Erdélyt is. A felvidéket is.... Vissza.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!