Feszültség a Dél-kínai-tengeren: egy kínai parti őrhajó nekiment egy Fülöp-szigetekinek (VIDEÓ)

2024. augusztus 31. 20:11

Az utóbbi két hétben több hasonló incidens is történt a térségben.

2024. augusztus 31. 20:11

Nyitókép: Képernyőfotó

A Dél-kínai-tengeren zajló feszültség újabb fejezetéhez érkezett, miután a kínai és a fülöp-szigeteki parti őrség egymást vádolja azzal, hogy szándékosan ütköztek egymás hajóival. A BBC News jelentése szerint a két ország viszonya régóta feszült a térség vitatott hovatartozású szigetei és zátonyai körül, amelyek gazdag ásványkincs-lelőhelyeket rejthetnek. Az incidens nyomán a kínai parti őrség felszólította a Fülöp-szigeteket, hogy hagyja el a Sabina-zátony környékét, és ígéretet tett arra, hogy „határozottan meghiúsít minden provokációt, kellemetlenséget és jogsértést”.

A Fülöp-szigeteki parti őrség válaszul közölte, hogy hajójuk, a Teresa Magbanua, a térségben marad, maláj hajózási és Kína által elkövetett zaklatások ellenére. A filippínó hajó nem sérült meg komolyabban az ütközések során. Az utóbbi két hétben több hasonló incidens is történt a térségben, beleértve a Sabina-zátonyt (más néven Escoda-zátony), amely közelebb van a Fülöp-szigetekhez, mint Kínához, de Kína igényt tart rá.

A Dél-kínai-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonal, évente 3 billió dollár értékű áru halad át rajta, és több környező állam, köztük Brunei, Malajzia, Tajvan és Vietnám is igényt tart a térség egyes részeire. Az Egyesült Államok, a nemzetközi hajózás szabadságára hivatkozva, rendszeresen demonstratív hadihajós műveleteket végez a térségben, támogatva a szövetséges Fülöp-szigeteket. Kína viszont az amerikai beavatkozást vádolja a feszültség szításával, ami tovább bonyolítja a helyzetet a vitatott vizeken.

Az incidensről felvétel is készült:

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaqxar
2024. augusztus 31. 23:55
Kína egy kommunista imperialista diktatúra. A barátunk.
Nasi12
2024. augusztus 31. 20:50
Amerika ott is proxival kezdene?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!