Fanta-botrány: térképen, kiket mérgeznek Európában a legtöbb cukorral

2024. augusztus 16. 12:50

Tanulságos adatok.

2024. augusztus 16. 12:50
Coca-Cola

Fotó: Soeren Stache/dpa Picture-Alliance via AFP

Mint arról korábban beszámoltunk, újabb élelmiszerbotrány robbant ki július közepén, amikor kiderült: az egyik legnagyobb nemzetközi gyártó, a Coca-Cola Olaszországban több mint kétszer annyi narancstartalommal gyártja a Fantát, mint Magyarországon. A hírre azonnal reagált Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki korábban – még Miniszterelnökséget vezető miniszterként – számos alkalommal hadat üzent a nemzetközi nagyvállalatok kettős mércéjének.

Ezt is ajánljuk a témában

A gyártók gyakorlatával kapcsolatos aggodalmak 2017-ben kerültek előtérbe,

amikor kiderült, számos nagy cég silányabb minőségű élelmiszert állít elő az Európai Unió keleti tagállamaiban, mint a nyuga­tiakban.

A botrány hatására az Európai Bizottság és az Európai Tanács 2019-ben kötelező irányelvben rögzítette, hogy a gyártóknak az unió összes országában ugyanazt a minőséget kell kínálniuk, és csak néhány esetben lehetnek indokolt különbségek.

Az alábbi térképen jól látszik, melyik európai országban milyen cukortartalommal készül a Fanta! Íme:

Összesen 292 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. augusztus 17. 04:03
a jó kurva anyját annak a fosadéknak, ami miatt minden lötyi ugyanazzal a szar mellékízű édesítőszerrel van telenyomva! Alapból nem vagyok lötyikedvelő, de amikor a Márkát visszahozták, adtam neki egy esélyt, a gyerekkori ízek miatt. Hát nem ugyanazt a hánytató mellékízes izét kaptuk vele, mint a többi lötyivel? Na ezért nem lett felvirágzása ennek az egyébként jó emlékű magyar Márkának.
Stingary76
2024. augusztus 16. 23:15
Egyébként nem tudom mi a baj a cukorral. Már szinte nem is raknak cukrot semmibe se, az összes üdítő italon érezni azt a hülye édesítő szeres mű ízt. Nagy szar már mindegyik ízre.
steinamanger-2
2024. augusztus 16. 22:20
Kurvára nem tartunk ott hogy ilyen piti balfasz terelésekkel lenne időnk vagy energiánk foglalkozni. Vannak sokkal de sokkal komolyabb dolgaink.
Kybon
2024. augusztus 16. 22:17
Té-ve-dés! Nem ugyanaz a fruktóz-glükóz szörp, a nádcukor és a répacukor! Ami itt régen volt, hogy a Traubisodától kezdve a Márka meggyen át a Pepsiig magyar répacukrot használtak, na az volt a jó. Az emberek nem 2 liter sz@rt ittak, hanem egy 2 decis üdítőt. Manapság van valami üdítőital-szövetség, és az EMBERGYILKOSOK megígérték a nagy cukortalanítást. Sikerült olyan édesítőkkel teleb@szni az összes italt, ami szétszedi és lebontja a beleket. Csak ettől sokkal több beteg lesz...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!