ENSZ-alkalmazottakat ejtettek foglyul a jemeni fővárosban a húszik

2024. augusztus 13. 22:55

Az elhurcoltak között az ENSZ 13 alkalmazottja, különböző segélyszervezetek több mint 50 munkatársa, valamint egy nagykövetségi alkalmazott van.

2024. augusztus 13. 22:55

Nyitókép: Abdallah ADEL / AFP

 A jemeni húszik még júniusban megrohamoztak egy ENSZ-irodát Szanaában, a jemeni fővárosban, több tucat alkalmazottat foglyul ejtettek és elhurcoltak – jelentette be az ENSZ emberi jogi hivatala kedden Genfben. Az elhurcoltak között 

az ENSZ 13 alkalmazottja, különböző segélyszervezetek több mint 50 munkatársa, valamint egy nagykövetségi alkalmazott van. Néhányukat az irodától távol eső otthonukból hurcoltak el.

Az incidensek június 6-án és 7-én történtek. Az ENSZ szóvivője szerint kezdetben az ügy gyors megoldásának reményében hallgattak a történtekről. Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a felelősöket, hogy azonnal engedjék szabadon a foglyul ejtett személyeket, akiket megfosztottak minden kapcsolattól a külvilággal.

A húszik már 2021 novemberében és 2023 augusztusában is elfogták az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának két munkatársát. Türk elmondása szerint egyiküket hírszerzési akciók beismerésére kényszerítették interneten terjesztett videókon. Az ilyen jellegű állítások minden alapot nélkülöznek és az eljárás az emberi jogok megsértésének minősül – szögezte le Türk.

Jemenben 2014 vége óta dúl pusztító konfliktus a kormány, a húszi lázadók és szövetségeseik között. A jemeni kormányt Szaúd-Arábia támogatja a húszik elleni harcban. Az ENSZ a jemeni konfliktust az országot éhínséggel fenyegető humanitárius katasztrófának minősítette.

(MTI)

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strz-123
2024. augusztus 14. 08:51
"ENSZ-alkalmazottakat ejtettek foglyul a jemeni fővárosban a húszik" Mert kezdők. Amatőrök. Izraelben rég kilőtték volna őket kétszáz újságíróval, azok családjával és egyéb segélyszervezetek dolgozóival együtt. Majd széttárják a kezüket, ilyen a háború, sorry. ÉS MEGÚSSZÁK. A husziknak van még mit tanulniuk.
kastellorizo
2024. augusztus 14. 05:33
Ezek persze biztosan nem kémek, olyat csak a hamaszosok csinálnak.
backstablive
2024. augusztus 14. 00:32
Akaszak föl öket. Legalàbb hasznuk lessz. Madàreledel ket hetre
rockercicc
2024. augusztus 13. 23:36
Mekkora kamu, az ügy gyors megoldásának reményében hallgattak, persze.... A tetves ensz az összes hulladék terroristának kinyalja a picsáját, összejátszik velük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!