Csehországban ugrásszerűen megnőtt az antiszemitizmus

2024. augusztus 09. 19:13

Már nemcsak Nyugat-Európában terjed a zsidóellenesség.

2024. augusztus 09. 19:13

A tavalyi évben hatalmas mértékben megnőtt az antiszemita incidensek száma Csehországban, ami 2023 utolsó negyedévében tetőzött, amikor a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én terrortámadást hajtott végre Izraelben – írta a Remix News.

A Zsidó Hitközségek Szövetsége éves jelentésében feltárta, hogy tavaly 4328 antiszemita incidenst regisztráltak a Cseh Köztársaságban,

ami 90 százalékos növekedést jelent az előző évi 2277-hez képest.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelentés szerint 1802 incidens – vagyis az összes incidens közel 42 százaléka – az év utolsó három hónapjában történt. „Október 7-ét azonnal az antiszemitizmus globális robbanása követte, amely keményen érintette a Cseh Köztársaságot” – áll a jelentésben, rámutatva a vallási konfliktusok fellángolására Európa-szerte az októberi izraeli terrortámadás óta.

Máshol Európában a helyzet még rosszabb. Németországban tavaly rekordot döntött az antiszemita incidensek száma, de Nagy-Britanniában is rekord szintet ért el az antiszemitizmus.

Az antiszemitizmussal foglalkozó kutató- és információs központok szövetsége (RIAS) nemrég mutatta be 2023-as éves jelentését, amelyben rámutatott a példátlan növekedésre. Németországban tavaly a zsidóellenes incidensek több mint fele október 7-e után történt. „Ebben az összefüggésben az antiszemitizmus gyakran különösen erőszakos módon nyilvánult meg” – áll a RIAS jelentésében.

Ezt is ajánljuk a témában

Felix Klein, a szövetségi kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa katasztrofálisnak nevezte a számokat, és hangsúlyozta, hogy a Hamász-támadás katalizátorként szolgált az antiszemita cselekmények megugrására.

„A németországi zsidó életet nagyobb veszély fenyegeti, mint bármikor a Német Szövetségi Köztársaság megalapítása óta” – mondta Klein, hangsúlyozva a RIAS jelentésében kiemelt helyzet súlyosságát.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. szeptember 12. 23:33
A cseheknél azért nem lehet antiszemitizmusról beszélni, mert ök nemre, fajra, börszinre, vallásra való tekintet nélkül mindenkit gyülölnek. Ez tulajdonképpen egy demoktratikusnak nevezhetö undokság. Ezért nem is szólják meg öket. A csehek egyébként annyival vannak mégis jobb helyzetben, mint mi, hogy nekik nem kell a saját ellenzékükkel is megküzdeniük a legalapvetöbb kérdésekben. Csak Magyarországon van az, hogy az ellenzék nem az ország elörehaladásáért, nem az emberek jólétéért dolgozik, hanem pontosan ellenük. Ha ezt az forintosítanánk, a károk emiatt 3-jegyü milliárdok lennének. Ez az áldatlan árulás ráadásul nemcsak itthon, hanem az unióban is, és a nemzetközi szintéren is folyik. Röviden: a csehek elönye, hogy nekik nincs Gyurcsányuk, Magyar Péterük, Karácsonyuk, Jakabuk stb., akik mindenben és állandóan betennének a kormánynak és az embereknek. Ott pl, az ellenzék nem lázított az oltások ellen, és messze nem hazudik annyit, mint a magyar ellenzék.
2024. augusztus 10. 11:35 Szerkesztve
Svejk a derék katona..., igen ök olyanok.
W23458
2024. augusztus 10. 08:27
A gázai népirtással megmutatta igazi arcát a zsidó állam és az európai zsidók tapsolnak hozzá. Ezért.
europész
2024. augusztus 10. 05:56
Semmi csodalkozni valo nincs ezen.A Benes fele dekretumot sem toroltek el maig es azon tul is ervenyben marad.A hitleri bevonulast is ujjongva fogadtak.Egyebkent is rasszista belterjes bagazs.Egy igaz ember volt a Svejk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!