Biden elcsúszott, Harris csúsztatott – nem kímélte a BBC a demokraták össze-vissza lódító elnökjelöltjét

2024. augusztus 23. 12:53

Hét állítását elemezték ki a demokrata elnökjelöltnek, kiderült: igen ritkán mondott igazat.

2024. augusztus 23. 12:53

Nyitókép: Peter Zay/Anadolu/Getty Images

***

Mint arról lapunk is beszámolt, megtartotta várva várt nagybeszédét Kamala Harris demokrata elnökjelölt. Amiben ígért sok mindent, ugyanakkor Trumpot is élesen bírálta – a BBC pedig összeszedte, minek volt mindebből valóságalapja, és mi volt csúsztatás, vagy egyenesen légből kapott, valótlan állítás.

A mérleg minimum kétséges lett.

Harris és az igazmondás

Kamala Harris azt állította, hogy Donald Trump a társadalombiztosítás és a közegészségügy szerepét akarja visszaszorítani – célozva elsősorban a Medicare nevű amerikai kormányzati programra.

A BBC szerint azonban „ez félrevezető: bár korábban felvetette, de ebben a kampányban többször is kijelentette, hogy nem tenné ezt”. Kormányon még beszélt erről, voltak is ilyen indítványai, de ezek nem értek célt.

Most pedig maga Trump augusztus 5-én azt mondta: „Egy centet sem veszek el a társadalombiztosításból vagy a Medicare-ből”, és programjában is azt ígérte: „küzdelem a társadalombiztosításért és a Medicare-ért és védelmükért”, csökkentés nélkül.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is mondta a demokrata elnökjelölt, hogy az infláció 3 százalék alatt van – valójában, jegyzi meg a BBC, ez igaz, de

éppen a Biden-kormány alatt ért a 9 százalékos csúcsra a pénzromlás, ami jóval magasabb, mint amikor Trump távozott hivatalából, s amikor ez mindössze 1,4 százalék volt.

A munkahelyekről is beszélt Harris, mondván, Biden alatt 16 millió új munkahely jött létre – ez igaz, mutat rá a BBC, azonban

ezek nagy része a Covid-krízis alatt megszűnt 20 millió állás helyén jött létre, és szakértők szerint Trump alatt is végbement volna a visszarendeződés.

Azok az átkozott számok

A gazdaság kapcsán is Trumpot vádolta Harris annak „földbe állításával”, azonban a BBC feltárta, hogy a Covid-járvány alatti válság nem pusztán amerikai sajátosság, a talpraállás pedig már Trump alatt megkezdődött, aki számos intézkedést hajtott végre a helyreállítás elősegítése érdekében, beleértve a kisvállalkozásoknak nyújtott pénzügyi támogatást.

Sőt, Trump négy éves hivatali ideje alatt az amerikai gazdaság átlagos éves növekedési üteme 2,3% volt, ami még valamivel magasabb is, mint a Biden-kormány 2,2 százaléka.

A kétpárti határbiztonsági megállapodást is Trump fúrta meg Harris szerint – a BBC ugyanakkor rámutat, hogy Trump ugyan ellenezte a Biden-adminisztráció bevándorlási törvényjavaslatát, de a kongresszuson múlott a szavazás, nem rajta, s hogy a törvényjavaslatot májusban másodszor is blokkolták a szenátusban.

De a legkomolyabb csúsztatás talán az abortusz kapcsán hangzott el: Harris közölte, „Több mint 20 államban van érvényben Trump abortusztilalma, sok esetben kivételezés nélkül, még a nemi erőszak és a vérfertőzés esetében is... ha nyerne, aláírná a nemzeti abortusztilalmat”. A valóság ezzel szemben az, hogy Trump kijelentette, hogy nem írja alá a nemzeti abortusztilalmat, noha az ezt megakadályozó rendelkezést az általa kinevezett bírók törölték. A államok azonban saját hatáskörben döntöttek a kérdésben – épp úgy, ahogy Trump javasolta.

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jose
2024. augusztus 23. 20:06
Ha ez a rihonya picsa nyer, akkor megint annyi lesz a világnak.
fasisztakomcsi
2024. augusztus 23. 15:02
Az USA polgáraival úgy kell bánni, mint a birkákkal. Egyértelmű jelzést kell küldeni az ösztöneik számára, hogy a megfelelő módon reagáljanak. A Hamburger finom. A szar büdös. De a szar is lehet finom, ha hamburgernek néz ki. Kb ezen a szinten működik az agyuk.
Nasi12
2024. augusztus 23. 14:00
Kamala a beidegzödésre épít, ami beégett a multkori választáson. Abortusz, társadalombiztositás. A választók jó része nem figyeli Trump mostani mondásait. De az infláció talán beakad. Azt látják jelen és mult idöben is.
CirmoS
2024. augusztus 23. 13:33
Hazudik a koszos nigger, ócska cseléd! Undorító liberálnáci patkány! Ennek a vihogó idiótának is van , beütése ' ! Nem véletlen kell a DS-nek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!