Ennyire futotta: Trumppal riogatott és a nép barátjának nevezte magát beszédében Kamala Harris

2024. augusztus 23. 10:04

Szőrmentén egy kis woke, abortusz, autokraták, és persze Trump, aki mindenről tehet – megtartotta a várva várt beszédét a demokrata elnökjelölt Chicagóban. Kamala Harris nem fukarkodott sem a támadásokkal, sem az ígéretekkel.

2024. augusztus 23. 10:04
Democratic National Convention (DNC) 2024 - Day 4

Nyitókép: Jacek Boczarski / ANADOLU / Anadolu via AFP

***

Csúcspontjához érkezett a celebgálát és nagy showt felvonultató demokrata jelölőkongresszus Chicagóban: következett az immár hivatalos jelölt, Kamala Harris, Joe Biden alelnökének nagy beszéde. Beszédében Harris igyekezett átfogó elképzelést megfogalmazni Amerika jövőjéről. A demokrata elnökjelölt ismert „szósalátáiról”, vagyis a sokszor értelmetlenségbe futó mondatszörnyeiről, most ennek nyoma sem volt, láthatóan jól megkomponált, előre megírt szöveget mondott fel.

Harris a nép nevében

Na és mi az, ami Trumpnak jó hosszú, Harrisnek viszont szinte jelentéktelenül rövid volt? Hát a jelölést elfogadó beszéde. Amelynek teljes leirata (persze előfizetésesen) itt található.

Érzelmesen indított: családi emlékeket citált, szegényes gyerekkorát emlegette fel, keményen dolgozó édesanyját méltatta, és természetesen az őket bevándorlóként érő diszkriminációt, de az ez ellen való küzdelem fontosságát.

Ezt is ajánljuk a témában

Ügyészi pályaválasztását szintén az elnyomottak megsegítésének szándékával magyarázta, „egész pályafutásom során egyetlen ügyfelem volt: a nép, az emberek”. „És így az emberek nevében, minden amerikai nevében, pártra, fajra, nemre vagy a nagymamája által beszélt nyelvre való tekintet nélkül. Anyám nevében, és mindenki nevében, aki valaha is elindult a maga hihetetlen útjára. Az olyan amerikaiak nevében, mint azok, akikkel együtt nőttem fel – akik keményen dolgoznak, nem adták fel álmaikat és vigyáznak egymásra. Mindenki nevében, akinek története csak a Föld legnagyobb nemzetének történetében írható meg,

elfogadom az Amerikai Egyesült Államok elnökévé való jelölésemet!”

Megígérte, hogy az összes amerikai elnöke lesz, és tételesen felsorolta saját érdemeit a nők, gyermekek, munkások, veteránok védelmében.

Trump, Trump és Trump

Természetesen hangoztatta a demokrácia védelmének és megerősítésének sürgős szükségességét, a klímaváltozás elleni küzdelmet és a gazdasági igazságosság fontosságát. És nyilvánvalóan beleszállt Donald Trumpba, személyeskedve és keményen, mondván, ez a legfontosabb választás most, mert „Trump sok szempontból komolytalan ember. De a visszatérése a Fehér Házba rendkívül súlyos következményekkel járna”.

És innentől jött a szokásos vádlista, hogy Trump

  • amikor kudarcot vallott, fegyveres tömeget küldött az Egyesült Államok Capitoliumába
  • csalásban találták bűnösnek
  • és felelősnek találták szexuális visszaélés elkövetéséért is – utóbbit nem véletlenül emlegette Harris, ha már ő maga az erőszak áldozatainak védelmezője szerepében tetszelgett.

A riogatást innen tekerte még feljebb: „csak képzeljük el, mit fog tenni, ha visszatér a hatalomba!”

Trump vissza akar rántani minket a múltba, de mi nem megyünk vissza!” – fogalmazott egy ízben.

S kontrasztot vont önmaga, akinek csak a nép és csakis a nép az egyetlen „ügyfele” és Trump között, akinek szerinte csakis saját maga.

Mindenki Amerikája Mozgalom

Harris az ígéreteket sem mérte szűkmarkúan: erősebb középosztályt, a lakáshiány megszüntetését ígérte és egy úgynevezett „lehetőséggazdaságot” ígért, ahol „mindenkinek megvan az esélye a versenyre és a sikerre”, szemben Trumppal, aki „csak a milliárdos barátaiért küzd”, akiket államadósság árán dotál adókedvezményekkel, miközben az egyszerű emberek adóit növeli. És persze rákanyarodott az abortusztémára – nők szörnyű, ám mindenféle források nélküli történeteit felemlegetve – ismét megvádolva Trumpot azzal, hogy be akarja tiltani az abortuszt.

Emlékezetes, ennek pont az ellenkezőjéről beszélt Donald Trump tavasszal, de ez nem zavarta össze Harrist a beszédében.

Harris inkább nőellenességgel vádolta meg a volt elnököt, mondván: „egyszerűen fogalmazva, elment az eszük. És meg kell kérdezni – meg kell kérdezni, hogy pontosan miért nem bíznak a nőkben? Nos, mi bízunk a nőkben” – vázolta fel a lényegi különbséget, mert hát ő a szabadság híve.

Ezt is ajánljuk a témában

Trumpot emellett igyekezett a demokrata-republikánus közös projektek megfúrójaként is feltüntetni, például amiatt, mert a kétpárti – gyenge – határvédelmi törvényt bírálta. Emellett hitet tett a háborús mentalitás mellett is: mint hangoztatta, gondoskodni fog arról, hogy

„mindig Amerika rendelkezzen a világ legerősebb és leghalálosabb haderejével”,

s hogy „Amerika, és nem Kína nyeri a 21. század versenyét”, és „nem mondunk le a globális vezető szerepünkről”.

Harris odáig ment, hogy közölte, öt nappal az orosz támadás előtt személyesen ment figyelmeztetni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és ő volt az, aki összerántotta az oroszellenes koalíciót – ellentétben a NATO-kritikus Trumppal, ugyebár. S hát ő lesz az, aki segít megvédeni Ukrajnát.

Ezt is ajánljuk a témában

Szóba került a beszédben az izraeli-Hamász konfliktus is, ahol egyensúlyozni igyekezett, mondván, nem történhet meg újra, ami október 7-én történt, ugyanakkor a gázai ártatlan életek elvesztése is szívszorító. Majd mindezek után megvádolta a feltétlen Izrael-barát Trumpot azzal, hogy ő az, aki nem akar autokratákat felelősségre vonni, mert maga is az akar lenni.

Végül pedig – értelemszerűen – szavazásra buzdított, amivel meg lehet védeni Amerikát és a szabadságot.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 27. 16:59
A bohóc-pojácát simán veri a Kamala… de mi lesz a magyar költségvetéssel?! 😂😂😂😂😂
jostothu
2024. augusztus 23. 18:22
Egy állandóan vigyorgó kretén. Még egy őrült nő a politikában. Kezdek besokallni.
Robi54
2024. augusztus 23. 14:13
Az USA AKKORA PÖCEGÖDÖR,MINT AZ EU.
bagoly-29
2024. augusztus 23. 13:44
Egy a sok buta demokrata, feminista, wokista fehérnép közül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!