Benézték a klímakutatók, úgy tűnik, mégsem süllyednek el a Maldív-szigetek

2024. augusztus 09. 17:44

Megdőlni látszik egy több évtizedes elmélet.

2024. augusztus 09. 17:44

Nyitókép: Getty Images / Maremagnum

Egy megdöbbentő új felfedezés megkérdőjelezte azt a régóta fennálló nézetet, hogy az Indiai-óceáni Maldív-szigetek szigetcsoportja az olvadó jégsapkák miatt arra van ítélve, hogy eltűnjön az emelkedő tengerszint miatt – írta a The Diplomat. 

A szörnyű előrejelzésekkel ellentétben néhány alacsonyan fekvő sziget annak ellenére nőtt, hogy a tengerszint évtizedenként körülbelül egy hüvelykkel (2,54 cm) emelkedik – állapították meg a kutatók, akik egy tanulmányban, a XX. század közepén készült légi felvételeket hasonlították össze a legújabb műholdfelvételekkel. 

Bizonyos szigetek zsugorodtak az erózió hatására. A legtöbb sziget mérete azonban stabil maradt, míg több sziget területe még növekedett is, a vizsgált időszak alatt, állapították meg a kutatók.

A tudósok most azt próbálják megérteni, hogy a hullámok hogyan képesek egyszerre pusztítani és növelni a partvonalakat, egyik oldalon a partokat erodálva, a másikon pedig homokot és üledéket halmozva fel.

Minden eddigi bizonyíték arra utal, hogy a szigetek dinamikusan változnak. Nagyon kevés példa van arra, hogy a szigetek teljesen eltűnnek. A bizonyítékok nagy része – nemcsak a Maldív-szigeteken, hanem a Csendes-óceánon is – azt mutatja, hogy a szigetek változnak”

– mondta Paul Kench, a Szingapúri Nemzeti Egyetem trópusi partvidéki változásokkal foglalkozó professzora a The Times című brit napilapnak. Ezt a mintázatot azonosították a Maldív-szigetek 1192 szigetének változásai között – számolt be róla a New York Times

Az új kutatás alátámasztotta a szigetek természetes „védekezőképességével” kapcsolatos korábbi megállapításokat. Ezzel kapcsolatban Kench arra hívta fel a figyelmet, hogy „a kihívás az, hogyan tudunk együtt élni az eljövendő változásokkal?”

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diodoro3
2024. augusztus 12. 12:47
"Érdekes, hogy az agyhalott nácik kivétel nélkül klímaváltozás-tagadók, " Milyen érdekes, hogy agyhalott nácik agyhalott náciznak. . . .
helemba
2024. augusztus 11. 09:12
Érdekes, hogy az agyhalott nácik kivétel nélkül klímaváltozás-tagadók, még akkor is, ha közvetlenül őket is érinti. Például Tóth László, Ásotthalma polgármestere is az, annak ellenére, hogy a faluja környéke már jobban hasonlít a Száhelre, mint Közép-Európára.
Oldalkosár
2024. augusztus 10. 17:11
P.S. 2024. augusztus 09. 20:26 "Oh jajj! A klímahisztériások menjenek az erjedő mustos pincébe, ott majd lesz üvegház." Onnan böfögsz felfele, soknickkű.
Oldalkosár
2024. augusztus 10. 16:58 Szerkesztve
pipa89 2024. augusztus 10. 05:57 "Klímakutatás = woke-tudomány. Maradjunk a geológusok, vulkanológusok pályáján, mert az még antewoke-tudomány." Geológiai módszerekkel, geológusok is vizsgálják a régmúltban bekövetkező éghajlati változásokat. A klímakutató meteorológusok a rendszeres mérések kezdete óta a rendelkezésre álló adatmennyiségből dolgoznak, míg az éghajlati, környezeti változásokkal foglalkozó geológusok a rendelkezésre álló módszerekkel dolgoznak. Ők a korábbi földtörténeti korok változásait kutatják, akkor ők is wokisták? Egyszer olvasnál elemzéseket, tanulmányokat a magyar meteorológiai szolgálat honlapján az ott dolgozó szakemberektől, talán még rád is ragadna valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!