Baloldali prioritások a brit káosz közepén: Thatcher portréjának eltávolítása

2024. augusztus 30. 19:58

Késelések és zavargások rázzák fel az Egyesült Királyságot, de van, ami nem várhat Keir Starmer munkáspárti miniszterelnök szerint.

2024. augusztus 30. 19:58

Nyitókép: Hannah McKay / POOL / AFP

 

Nagy-Britannia új miniszterelnöke a konzervatívok felháborodását váltotta ki, miután eltávolította Margaret Thatcher portréját a Downing Street 10. szám alatti egykori dolgozószobájából – számolt be róla a Politico.

Keir Starmer munkáspárti képviselőt „kicsinyesnek” és „aljasnak” bélyegezték, amiért a néhai tory miniszterelnökről készült, 100 ezer font (46 millió forint) értékű Richard Stone-festményt áthelyezte a kormány hivatalos rezidenciájának egy másik szobájába.

Thatcher portréját, a Starmerhez hasonlóan munkáspárti Gordon Brown rendelte meg, és 2009-ben egy zártkörű fogadáson leplezték le a Vaslady előtt. A képet Richard Stone, Nagy-Britannia egyik vezető portréfestője festette, és a Downing Street-i állandó kiállításra szánták.

Starmer életrajzírója, Tom Baldwin a héten azt mondta, hogy Starmer, aki Nagy-Britannia új baloldali kormányát vezeti, „nyugtalanítónak” találta a portrét, és kérte annak eltávolítását. A megjegyzésekről először a Herald számolt be.

A lépés heves tiltakozást váltott ki a konzervatívok részéről – és gyorsan a Daily Mail és a Daily Telegraph jobboldali lapok címoldalára került.

Sir Jacob Rees-Mogg kicsinyesnek nevezte a miniszterelnököt. 

Szerinte ez nem illik egy olyan kormányfőhöz, aki a nemzetet képviseli, nem csak a politikai frakcióját. 

A jobboldali veterán John Redwood, aki Thatcher politikai irodáját vezette, a Daily Mailnek úgy nyilatkozott: „Egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy ezt tette. Nem akarná, hogy egy sokkal jobb miniszterelnökkel összehasonlítva szégyenbe kerüljön.” 

Jacqui Smith kormányminiszter azonban védelmébe vette főnökét. „Néhány hónappal ezelőtt még azért kritizálták, mert Margaret Thatcher örökségéről és vezetésének azon elemeiről beszélt, amelyeket tisztel, most pedig azért kritizálják, mert néhány kép áthelyezését kérte” – mondta a GB Newsnak.

Smith rámutatott, hogy Thatcher portréja az összes korábbi miniszterelnöki képpel együtt a Downing Street egyik galériájában maradt. „Csak hogy tisztázzuk, Margaret Thatcher portréja ugyanúgy ott van, mint az összes korábbi miniszterelnöké. És ez természetesen teljesen helyes” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2024. augusztus 31. 12:13
Igaza van. Ha egyszer utálja a nőt, miért nézze a saját dolgozó szobája falán? Én levitettem volna a pincébe.
faramuci
2024. augusztus 31. 05:05
Szerintem az a nyugtalanító,hogy angliát ilyen alkalmatlan szarháziak vezethetik,egymás után zsinórban.........
polárüveg
2024. augusztus 31. 00:09
Nemsokára Starmer úr képét se akarják majd látni. Annyi különbséggel, hogy Thatcherre fognak emlékezni, őrá nem.
Akitlosz
2024. augusztus 30. 23:25
Én megértem. A brit miniszterelnöknek előírják, hogy ott lakjon és ott dolgozzon. Ha még a képeket sem rendezheti át a falakon, akkor mégis hogyan várják, hogy otthon érezze magát és hatékonyan dolgozzon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!