Azonnal elkezdték kongatni a vészharangot: „Az idei lesz Ukrajna legkeményebb tele”

2024. augusztus 28. 08:34

Az ukránok próbálnak felkészülni arra, hogy Moszkva elzárja a gázcsapokat Európa felé.

2024. augusztus 28. 08:34
Meeting of Congress of Local and Regional Authorities under the President of Ukraine Was Held

Nyitókép: KIRILL CHUBOTIN / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Ukrajna a modernkori történelem legnehezebb telével néz szembe, mert nem biztos, hogy lesz elegendő mennyiségű gáz – írja a Reuters. Kijev 2015-ben felhagyott az orosz földgázimporttal, és most Európa többi részéből szerzi be a földgázt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán vezetés által kitűzött tartalékmennyiség az a 19 milliárd köbméter.

A kormány nem hozza nyilvánosságra a hazai gázfogyasztásra vonatkozó becsléseit, de German Galuscsenko energiaügyi miniszter a Reutersnek elmondta, hogy szerinte elegendő üzemanyag áll rendelkezésre a tél átvészelésére. Ennek ellenére azt jósolta, hogy a közelgő tél lesz 1991 óta a legrosszabb.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ez kétségtelen – és nemcsak Ukrajna, hanem Európa számára is. Olyan kihívások jönnek, amilyeneket Európa még soha nem látott” – mondta baljósan az ukrán politikus.

A miniszter nem volt hajlandó megmondani, hogy mennyi gázt szivattyúztak már a tárolókba. Jurij Vitrenko, a Naftogaz nemzeti energetikai vállalat vezetője a hónap elején újságíróknak azt mondta, hogy már több mint 12 milliárd köbméter gáz van a tárolókban.

Ukrajnában a központi fűtési szezon jellemzően október közepén kezdődik. A gázfogyasztás 40 százalékkal csökkent a békeidőhöz képest, míg a kitermelés csak 5 százalékkal csökkent. Elemzők szerint a gáztranzit leállítása esetén az ukrán gázrendszer stabilitása megzavarodhat.

Galuscsenko azonban kijelentette, hogy Kijev készen áll arra is, hogy Oroszország megszünteti az Ukrajnán keresztül történő gáztranzitot.

Az év eleje óta Oroszország csökkentette az Ukrajnán keresztül történő gáztranzitot. Augusztusban átlagosan napi 40-42 millió köbméter haladt át annak ellenére, hogy az orosz gázszolgáltató Gazprom napi 109 millió köbméterért fizet Kijevnek.

 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipdoki
2024. augusztus 28. 13:58
Moszkva elzárja a gázcsapokat Európa felé....mi van Galuska Galagonyevics Galuscsenko sok volt a vodka ? höhöö.. Több mint 20 év után először szenvedett el veszteséget a Gazprom: tavaly 6,8 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a vállalat. A Kreml számára ez súlyos válságot jelez előre, mivel az állami gázcég bevételei jelentős részét fedezték eddig a háborús kiadásoknak. Kibukott, nagy gondban a Gazprom és vele az orosz gazdaság Kormányinfó : A szankciók akkor sem működnek, mert a Gazprom nem veszteséges lett, csak lefelé növekedett ! mert a béka segge alá lement a földgáz ára a magyaország által fizetett árakat is meghatározó amszterdami gáztőzsdén: európa megoldotta a gázelleátását az usaból és qatarból, az oroszok meg csővezeték híján nem tudják máshová eladni a gázukat, nagyrészt elfáklyázzák.. viszont 2022 augusztusában brutálisan felemelt magyarországi gázár nem csökkent vissza tizede a gáz tőzsdei ára, mint akkor volt. Galuska kifog esni az ablakon
Skulo
2024. augusztus 28. 12:25
Érdekes! Függésben vannak, de fenyegetőznek. Tőlünk is kapnak gázolajat, áramot, de betartanak. Normális?
lazio154-2
2024. augusztus 28. 11:18
Aki ukrajnában megfagy az meg is érdemli! Ahol rombolva van a felszíni gázvezeték, ott rengeteg rom van tele éghető anyaggal. Ukrajna 33 milliárd köbméter gáztárolási lehetőséggel rendelkezik. Ez annyira meghaladja az igényeit, hogy bértárolást vállal, amit a kereskedőcégek ki is használnak, mert például a magyar tárolási díj felét kérik. Most is tele vannak a tárolók, és ha már náluk a csap nem ők fognak elsődlegesen megfagyni! Na ennyit a vészharangozásról!
eljolesz
2024. augusztus 28. 11:17
Ez is jó: "Elemzők szerint a gáztranzit leállítása esetén az ukrán gázrendszer stabilitása megzavarodhat." Vagyis ha nem lophatnak a tranzitból, akkor bedől a rendszer!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!