Az ukránok egy célt már biztosan elértek – finoman szólva is megalázták az orosz hadvezetést

2024. augusztus 10. 09:21

Az orosz medve bőre elég vékony, a szó szoros és átvitt értelmében.

2024. augusztus 10. 09:21
Putin awards Order of St. Andrew to Indian PM Modi for strengthening bilateral relations
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Kurszk. Az ukránok egy célt már biztosan elértek – finoman szólva is megalázták az orosz hadvezetést.

2024. augusztus 7-i dátummal Geraszimov hadseregtábornok, vezérkarfőnök jelentette Putyinnak – részletesen leadta az orosz média az egész jelentést – hogy »az oroszok megállították az ukrán támadást«.

Nos, nem állították meg. Az orosz média  óráról órára olyan térképeket közöl, amelyek szerint az ukrán támadás szépen halad előre, újabb és újabb orosz falvak elfoglalásával. 

Egyébként azért, mert meg sem tudták volna állítani 7-én. A jól képzett ukrán egységekkel szemben nem volt ugyanis semmi komoly orosz erő. Áttörés ez ugyan, de nem egy komolyan védett vonalon törtek át az ukránok, hanem szedett-vedett harmadrendű egységeken.

Ez a felderítés elég nagy kudarca, és egyébként azt mutatja, hogy az ukrán hadseregből/vezérkarból, sőt Szumi környékéről is elég jól kigyomlálták az orosz kémeket. Benézték ezt helyben az oroszok, és benézte ezt a GRU a legmagasabb szinten.

Egy elég oroszbarát volt katona kollégám ezt írta erről: »Ha Geraszimov orosz vezérkarfőnök 2024. augusztus 7-én azt jelenti Putyinnak, hogy 'az ukrán támadást megállították', akkor nem óriási égés olyan orosz térképeket látni óráról órára augusztus 8-án, ami mindezt cáfolja?

- Nem óriási orosz égés, hogy kedvenc orosz katonai tudósítóm azt állítja, hogy szerinte a kurszki orosz atomerőmű ukrán elfoglalására nem fog sor kerülni, legalábbis ő ezt reméli. Az atomerőmű mintegy 60 km-re van az orosz államhatártól. Pusztán annak ténye, hogy erről beszélni kell, nem elég szégyen Oroszország számára? Ezek szerint a 60 km-es ukrán előrenyomulás is elképzelhető?«

Nézek oroszpárti Telegram, egyéb csatornákat – ha ide kitennék pár dolgot azokról is, az oroszbarát magyar kommentelők megfeszítenének. Úgy égetik az orosz katonai vezetést, amit Harkiv óta nem láttam. 

Tehát a politika célt ez a támadás már elérte: jó alaposan megalázták az oroszokat, és az ukrán és ukránbarát közvéleménynek adtak egy győzelmet.

Lehet-e még mögöttes politikai cél? Zelenszkij elmélete szerint Putyin egy újabb mozgósítási körbe bukik majd bele. Most ez a támadás alkalmat adna egy mozgósításra Oroszországban. Szerintem nem bukna Putyin bele, és ez Ukrajnának nagyon rossz lenne – de ha Zelenszkij ebben hisz, akkor az ő szempontjából lehet értelme a mozgósítás kiprovokálásának. 

Van-e katonai értelme?

Csak akkor, ha az oroszoknak jelentős erőket kell elvonnia a Pokrovszki frontról, ahol jól állnak. Ez időt adhatna a zilált ukrán védelem megerősítésére és a város megerődítésére.

Egyébként el fognak égetni pár jó dandárt az ukránoknak, és majd vissza kell vonulniuk. Persze, az oroszok is komoly veszteségeket fognak elszenvedni, de nekik több van.

Ez az offenzíva nem fogja Ukrajnát megmenteni attól, hogy számára kedvezőtlen tűzszünetet kössön majd valamikor 2025-ben. Ha pedig orosz mozgósítás lenne a vége, óriási öngól – bár ez nem valószínű per pillanat.

Két dolgot azonban megmutatott a kétkedőknek: 1. továbbra is van ukrán harci szellem – vannak jó ukrán alakulatok. 2. az orosz medve bőre elég vékony, a szó szoros és átvitt értelmében.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. augusztus 12. 08:47
A híd túl messze van.
vapepe
2024. augusztus 12. 07:59
Nekem ez eléggé hajaz az ardenneki kitörési kísérletre. Ott is égtek a szövetséges erők , de Hitlernek ott sikerült elégetnie a még használható alakultait és technikáját. Minél messzebb jutnak, nem hogy kedvezőbb, hanem még keményebb területi követelései lesznek a ruszkiknak, hiszen növelniük kell a pufferzónát.
muszlim1970
2024. augusztus 12. 04:07
Ezt nem hiszem el!!!' 1000db ukrán hulladékot nem bírtok likvidálni?Mi a faszom van?Hozzátok elő az atomot!Ha a NATO nem fejezi be agresszív háborúját akkor gatya!Nem hajlandóak ukrán aljanépért megdögleni!
Spiritmonger
2024. augusztus 11. 23:17
Demkó nagyon hülye szegény, a saját agya ellen vesztes küzdelmet folytat. Nem látja át a helyzetet, fogalma sincs arról, hogy mi folyik. Miért kell szemlézni ennek ellenére ennyiszer?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!