Alain Delon nincs többé

2024. augusztus 18. 09:10

Tudom, hogy közhely, de leírom, vállalom: ma mi is meghaltunk egy kicsit.

2024. augusztus 18. 09:10
null
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Facebook

Fotó: GEORGES BENDRIHEM / AFP

„Egyszer persze meg kellene írni, mit is jelentett a számunkra.

Hogy az ember ott üldögélt a kis moziban, csend és izgatott várakozás lengte körül, hogy mindjárt feltűnik a vásznon a fekete inges Zorro, akiről persze »álruhája« ellenére is tudtuk, hogy kicsoda, mégis annyira vártuk már, hogy jól odacsördítsen az ostorával, szétkergesse a rosszakat.

Vagy amikor a Borsalinóban hosszú perceken át Belmondóval bunyózott, a producer és a rendező pedig állítólag előre kikötötte, hogy az egyikük kereken ugyanannyit üt és kap majd, mint a másik, nehogy valamelyikük rajongótábora fellázadjon.

Láttuk őt naiv ifjúként Visconti filmjében, elég sokszor kíméletlen zsaruként, de nekem mégis örökké »a szamuráj« marad. A furcsa és magányos bérgyilkos, mert ilyenek vagyunk mindannyian titkon, csak magunkra számíthatunk, és nem mások, hanem mi magunk írjuk életünk forgatókönyvét, akkor is, ha az a közeli halálba tart. Azt hiszem, ez volt élete alakítása, ekkor találta meg legjobb színész karakterét.

Ezt is ajánljuk a témában

Felidézem azt is, hogy a kevés francia sztár között talán ő jelentette ki leghangosabban, hogy nem kedveli a kommunistákat. Jean-Marie Le Pennel már akkor titokban tanácskozott a jövőről, amikor még senki sem sejtette, mi vár erre a szegény Európára. Soha nem rejtette véka alá, hogy a kutyáit jobban szereti, mint egyik-másik embert, és szeretett elbujdosni a világ elől, legalábbis remekül érezte magát, ha senki sem igyekezett megmondani neki, éppen mire gondoljon vagy mire ne.

Alain Delont bámulták a nők, de tartottak is tőle, mert olyan férfi volt, akit nem lehetett irányítani és befolyásolni. Életének nehézségeit konok természetének köszönhette. Mégis benne vibrált Franciaország, Európa, és minden nézője megérezte, milyen is nagyságra születni, hősként élni. Abban a korban, amelyben már mindenért magyarázkodni kellett, a romlás virágai elborították a mezőt, a hős szerelmest és katonát pedig idétlennek titulálták azok, akik nem tudtak se szeretni, se harcolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2024. augusztus 19. 10:55
a f é r f i
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 19. 03:39
"Kanmacska ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. augusztus 18. 20:23 Nem a filmek betegek, hanem te. Mentálisan. & Búvár Kund ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. augusztus 18. 10:38 Ezen írásod is sokadik bizonyítéka, hogy egy futóbolond vagy. Én sajnállak téged. & ami személyes ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. augusztus 18. 10:36 Nézzen Jancsót ." Lehet, hogy ez benneteket nem érint túl jól, de egyszer csak meg kell tudnotok, hogy amiért ti lelkesedtek (jelen esetben a Delon-filmek), azok nem a keresztény-nemzeti-konzervatív kultúrkör részei, azok maximum az orbánista proli kultúrkör részei. Egy öntudatos keresztény például egyáltalán nem néz olyan filmeket, mint amilyeneknek Delon ismertségét és népszerűségét köszönheti.
Greffiti
2024. augusztus 18. 14:42
Gérard Depardieu Francia színész ő az utolsó francia nagyság, bár már régen Oroszországban él, mint orosz állampolgár, mert nem birja elviselni amivé a hazája lett.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 18. 14:15
Isten nyugosztalja, de azért nem vagyok rettentően hanyatt esve. Nem volt a kedvencem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!