Aggódnak a brüsszeli elemzők Trump újabb elnöksége miatt

2024. augusztus 07. 11:28

Felerősödhet a további protekcionizmus a hatalmi blokkok között.

2024. augusztus 07. 11:28
null

Nyitókép: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP

 

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Donald Trump második elnöki ciklusa súlyosan fragmentálhatja a globális gazdasági rendet, és gazdaságilag katasztrofális kereskedelmi háborút robbanthat ki az USA és az EU között. Trump újraválasztása esetén legalább 60 százalékos vámot vetne ki a kínai árukra és 10 százalékos vámot a világ többi részéből érkező importokra – vélelmezi az Euractiv.

Az ilyen javaslatok félelmeket keltenek, hogy Trump második ciklusa még protekcionistább lehet, mint az első, amikor vámokat vezetett be számos termékre, beleértve a mosógépeket, napelemeket, alumíniumot és acélt.

„Trump radikális 'America First' politikákat képvisel, és kevéssé törődik a nyitott transzatlanti gazdasági rendszerrel” – mondta Georg Riekeles, az Európai Politikai Központ igazgatóhelyettese az Euractivnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Riekeles hozzátette, hogy Trump újraválasztása „óriási veszteségekkel járna a gazdasági hatékonyság szempontjából”. Az általa javasolt zöld átmenet sokkal drágábbá válna, az inflációs nyomások drámai mértékben felerősödhetnének, és a munkanélküliség nőne, ahogy az országok a protekcionizmus felé sodródnak. A Bruegel EU-politikai agytröszt vezető kutatója szerint Trump választása Ohio szenátora, J.D. Vance alelnökjelöltként azt jelzi, hogy 

protekcionista álláspontja ugyanolyan erős, ha nem erősebb, mint az első elnöksége alatt.

Az elemzők arra is rámutattak, hogy Trump javasolt vámjai közvetlenül érintenék az európai gazdaságot. Az egyik hatás az lehet, hogy a kínai importokra kivetett 60 százalékos vám miatt sok, eredetileg az amerikai piacra szánt árut Európába irányítanának át, ami arra kényszerítené Európát, hogy maga is protekcionista intézkedéseket vezessen be. „A Trump második elnöksége alatt a világ sokkal gyorsabban szétválhat, mint azt előre látnánk” – mondta Riekeles.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 12. 16:16
"Eközben Brüsszel maga veri szét az EU-t." Lehet , h nem holnap, de az EU az egyik ELLENSÉGE az USA-nak. A másik Kína. (Ázsia..) Ha fogy a jólét, mindenki magának kapar.
survivor
2024. augusztus 12. 16:12
Trump nem nyer....
Zolotarjov
2024. augusztus 09. 16:46
Okkal..:)
gyaloggos
2024. augusztus 07. 15:45
AZT, hogy TRUMP elnökké választása esetén hogyan kormányozna, csak a CIKLLUS végén lehetne megmondani. ORBÁN VIKTOR ostobasága az is, hogy azt gondolja, TRUMP Magyarország, meg az ő barátja! UGYAN már! TRUMP legutolsó dolga is fontosabb, mintsem MAGYARORSZÁGGAL, ORBÁN VIKTORRAL foglalkozzék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!