Aggódik Donald Tusk: nem szeretné, ha Magyarország kilépne az EU-ból

2024. augusztus 22. 11:56

A lengyel miniszterelnök figyelmeztette az európai politikusokat.

2024. augusztus 22. 11:56
Donald Tusk

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: dörgedelmes levelet kapott Brüsszelből Pintér Sándor, amelyben még határidőt is szabtak neki. Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa a magyar kormánynak levelében fejezte ki aggodalmát Magyarország vízumpolitikájának enyhítésével kapcsolatban, valamint Pintér Sándor belügyminisztert arra kérte, hogy augusztus 19-ig részletesen tájékoztassa a Bizottságot arról, hogy a magyar vízumrendszer hogyan illeszkedik az uniós jogszabályokhoz, és hogy ez a könnyítés milyen hatással lehet a schengeni térség biztonságára.

Később lapunk arról is beszámolt, hogy az Index megszerezte a válaszlevelet, amelyet augusztus 21-én, Pintér Sándor belügyminiszter nevében küldött a kormány az Európai Bizottságnak, amely szerint a két ország állampolgárai akár kémkedést vagy más biztonsági fenyegetést jelenthetnek a schengeni országok számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában leszögezte:

Magyarország részéről a Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén ugyanazon migrációs és biztonsági szűrésekre kerül sor, mint más tartózkodási engedélyek esetében.

Budapest megkönnyítette az oroszok és fehéroroszok EU-ba történő beutazását és tartózkodását. Az Európai Bizottság emiatt magyarázatot követel vezető politikusoktól, és azt kéri, hogy fontolják meg Magyarország schengeni övezetben történő részvételének felfüggesztését – emlékeztetett a Gazeta Wyborcza.

Ezzel kapcsolatban a lap felidézte Jonas Bornemann, a Groningeni Egyetem Jogi Karának, a schengeni övezettel kapcsolatos uniós jogalkotásra szakosodott munkatársának kijelentését. Szerinte jogilag nem lehet „kirúgni” sem Magyarországot, sem más országot a schengeni övezetből. Egy országnak a schengeni övezetből történő kivágása példátlan lenne.

Donald Tusk is megszólalt

A lap ezzel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint egy ilyen kirekesztés Magyarország EU-ból való kilépésének kezdetét jelentheti.

„Óvatosnak kell lennünk az országok Európai Unióból való kizárásával” – tette hozzá. „Tusk aggodalmai jogosak, bár nem hiszem, hogy Magyarország esetleges felfüggesztése végleges lesz. Ha visszaállítanák a határellenőrzést Magyarországgal, annak ideiglenesnek kell lennie, amíg Magyarország nem teljesíti az uniós jogot. Ez elegendő szankció lenne” – magyarázta Bornemann.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2024. augusztus 27. 09:40
Azért megnézném az amerikai hadikonvojt, ahogy a román határon minden egyes katonát átvizsgálnak a kábítószeresek és minden egyes rakéta alkatrészt beazonosítanak, nehogy egy orosz reaktor szerelő bújkáljon benne.
bagira004
2024. augusztus 23. 11:42
Tuskó hogy te mit szeretnél az huszadrendű , Magyarország belügyébe ne avatkozz.
Hill
2024. augusztus 23. 10:28
Ooooaaaaahhh, biztos lerágja 10 körmét, olyan nyugtalan
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. augusztus 23. 10:11
geci polákok rohadjatok meg, remélem addig ügyeskedtek míg megint nem lesz országotok - szemét népség vagytok rám vagy ránk ne számítsatok - majd ov. egyedül megment ... ja nem a nép leszar benneteket ezt az lengyel - magyar barátságot politikai okból csak ov. támogatja ebben az országban - galiciáner mentalitású férgek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!