Afrika legnépesebb országából válna ki egy zsidó állam

2024. augusztus 19. 09:30

Biafra függetlenedése jelentősen átrajzolná az erőviszonyokat.

2024. augusztus 19. 09:30
null

Nyitókép: Nigéria törzsei. Forrás: Wikipédia

A Nigériában élő biafrai igbók a tíz elveszett törzs egyikének, a Gád törzs leszármazottainak tekintik magukat, akik ma is követik a zsidó vallást, és Izrael segítségében reménykednek, hogy függetlenné váljanak, és megalapítsák a saját államukat, írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet: a térség már egyszer kivívta függetlenségét az 1967-es biafrai háborúban, de ez nem tartott sokáig, mert az akkoriban szintén frissen függetlenné vált Nigéria bekebelezte a területet – több millió halott árán is.

A függetlenségi mozgalom vezetője, Nnamdi Okwu Kanu szerint

70 millió biafrai él a világon, és közülük 50 millió zsidó,

aki a mai napig követi a hagyományokat: körülmetélik a fiúkat, kipát hordanak, tanulmányozzák a tórát, megtartják a zsidó ünnepeket.

A maradék 20 millió nemzsidó igbó a gyarmatosítással érkezett misszionáriusok térítőmunkájának „eredménye”.

Az igbó hagyomány szerint Gád már az egyiptomi kivonulás előtt elmenekült a családjával és más zsidó csoportokkal Észak-Afrikán keresztül a mai Nigéria déli részén található Anambra-völgybe, ahol felépítették a templomukat, és évezredeken keresztül gyakorolták a zsidó vallást.

Izrael korántsem közömbös „a távoli rokonok” iránt: Tel-Aviv minden év március 30-án teret ad egy, a biafrai függetlenség kikiáltásának évfordulóján megrendezett gyűlésnek.

Saul Maizlis izraeli író, a biafrai baráti társaság elnöke szerint az igbókat még mindig üldözik a zsidóságuk miatt,

különösen a Boko Haram nevű terrorista szervezet veszélyezteti őket, gyakran támadnak rájuk macsétákkal.

Pokollá vált az életük, próbálják őket erőszakkal áttéríteni az iszlámra vagy kivándorlásra kényszeríteni.

A biafraiak szerint bár az angolok hivatalosan 1948-ban elhagyták az országot, segítettek a nigériaiaknak megszüntetni Biafra függetlenségét, és a mai napig támogatják a rezsimet az igbók bántalmazásában és elnyomásában, annak megakadályozásában, hogy kikiálthassák független zsidó államukat Afrikában.

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Asher
2024. augusztus 20. 03:59
Fake news ... él pár ember Nigériában aki követ valami zsidó hagyományt, pár 10 ezer ember, ők is valószínűleg a modern időkben vették fel a vallást de ettől még nem zsidók...
Martell 2
2024. augusztus 19. 20:21
Nincs is viccesebb mint a néger zsidó :)
alexandrosz-2
2024. augusztus 19. 13:21
Le vannak maradva. Nem kóser ma népirtó zsidónak lenni. Nem is szólva arról, hogy az apartheid zsodo államnak nagyon nem kellenek se az etiópiai, se a biafrai fekete tesók.
kishal
2024. augusztus 19. 12:54
Viszont a palesztinoknak továbbra is kuss a neve, ha pedzegetik a kérdést. Amit szabad Jupiternek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!