A britek többsége visszatérne az Európai Unióba, de a politikai akarat még hiányzik

2024. augusztus 14. 06:17

A lakosság 55 százaléka ma már hibának tartja a nyolc évvel ezelőtti döntést.

2024. augusztus 14. 06:17
Leave And Remain Demonstrators Protest Ahead Of No Deal Vote

Nyitókép: Jack Taylor/Getty Images

Egy friss felmérés szerint a britek jelentős része támogatná Nagy-Britannia visszatérését az Európai Unióba, ha erről népszavazás dönthetne. A YouGov által készített kutatás alapján a britek 59 százaléka voksolna az újbóli csatlakozásra, míg 41 százalékuk ellenezné azt – írta meg a Portfolio.

A britek 2016-ban szűk többséggel döntöttek az EU-ból való kilépés mellett, amely 2020 januárjában valósult meg. A szigetország hivatalosan is elhagyta az Uniót és annak belső piacát is. A legfrissebb adatok szerint azonban 

a lakosság 55 százaléka ma már hibának tartja a nyolc évvel ezelőtti döntést, míg csupán 34 százalék véli helyesnek azt.

Nincs meg a politikai háttér

Érdekes módon, ha a szigetország még mindig tagja lenne az EU-nak, a jelenlegi szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolna, míg csak 38 százalékuk támogatná a kilépést. Ennek ellenére, egyetlen országos brit politikai párt sem tervezi egy új népszavazás kiírását az EU-tagságról. 

A júliusi parlamenti választásokon győztes Munkáspárt már korábban világossá tette, hogy nem tervezi Nagy-Britannia visszaléptetését az Unióba.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és jelenlegi miniszterelnök, a választások előtt hangsúlyozta, hogy a 2016-os népszavazás eredménye alapján kell a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani az EU-val. A YouGov felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka úgy véli, hogy a Munkáspárt győzelme még önmagában nem is adna felhatalmazást az ország visszaléptetésére az EU-ba.

A Liberális Demokraták, a második legnagyobb ellenzéki párt, az egyetlen olyan politikai erő, amely hosszabb távú célkitűzésként tűzte ki a teljes körű brit EU-tagság helyreállítását.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
genusnexxt
2024. augusztus 14. 10:09
Miközben a rideg valóság az, hogy újabb fidkány pap bukott le, ezúttal Bagamérben, ahol legalább öt kislányt rontott meg a gondjaira bízott gyermekek közül. Az áldozatok talán egész életükben hordozni fogják ezt a keresztet. Véget kell vetni a fidesz pedofilmaffiának Buksikáim! #pedofidesz #csicskaorban
zabszem
2024. augusztus 14. 10:09
Khmm... Ja, mondja ezt egy ballibsi felmérés... Amúgy, ha már az összes brit migráns lesz.... Elképzelhető... Amúgy kedves ballibsi politikusok, miért is kérdés ez? Hiszen nem kellene az EU-ba való "annyira vágyott" belépéshez egy népszavazást tartani? Ami már nem olyan, mint a választási rendszeretek és minden szavazat ugyanannyit ér? Ja, hogy itt a nagy vágyakozásba már egy népszavazást nem mertek megkockáztatni... Értem.... Ennyit erről...
tavirozsa2
2024. augusztus 14. 10:00
Most hozzák elő ezt a " népakarat" ócska dumát...Eddig milyen népakarat érdekelte a politikai elitet? A politika már döntött, az egész eu-nak mennie kell a lecsóba és a britek is jönnek velünk... Most megy a beetetés!!!😡
auditorium
2024. augusztus 14. 09:28
Megszivták az angolok a BREXiTet, de a mostani laburista vezetés sem akar visszatérni az EU-ba, mert a britek nem szivlelték a német-francia tandemet, ők gyarmatositani szerettek-szeretnek de távolabbi vidékeken. Most próbálják a kereskedelmi és tudományos együttműködést rendezni - előnyükre - az EU-tagországokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!