Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Zelenszkij: Ez lesz az ukrajnai béketárgyalások kulcsa

2024. július 01. 15:44

Az ukrán elnök interjút adott Trudy Rubinnak, az amerikai The Philadelphia Inquirer újságírójának.

2024. július 01. 15:44

Nyitókép: Anatolii STEPANOV / AFP


A beszélgetés során szóba került az esetleges béketárgyalások kérdése is. Zelenszkij szerint van lehetőség arra, hogy Kijev és Moszkva valamilyen módon tárgyalni kezdjen a konfliktus békés rendezéséről. Az elnök példaként említette a fekete-tengeri gabonafolyosó létrehozásánál alkalmazott módszert, 

mely szerint a közvetlen megbeszélések helyett szívesebben adná át az üzeneteket egy közvetítőnek, amelyet mindkét fél elfogadna.

Korábban Törökország és az ENSZ töltötték be ezt a közvetítő szerepet, segítve az egyezmény aláírását. Zelenszkij szerint a korábbi tapasztalatokra építve akár más témakörökben is lehetne közvetítőket bevonni, mint például a tűzszünet, a tengeri hajózás vagy a területi integritás kérdése. Az ukrán elnök nem nevezte meg pontosan, mely országokra vagy nemzetközi szervezetekre gondolt, mivel kevés olyan kormány van, amelyet mindkét fél elfogadna közvetítőként. Zelenszkij elképzelése szerint különböző kontinensekről érkező résztvevők javasolhatnának megoldásokat a problémákra.

Az elmúlt időszakban többször is szóba került egy lehetséges ukrajnai béke forgatókönyve, de a felek álláspontjai nem közeledtek.

Míg Kijev azt követeli, hogy az oroszok minden területről, beleértve a Krímet is, kivonuljanak, Moszkva nemcsak a Krím, hanem további négy megye területét is magáénak követeli, és elvárja, hogy Ukrajna demilitarizált és semleges legyen. Ezek a feltételek egyik fél számára sem kedvezők, így továbbra sem várható a békés rendezésre törekvő párbeszéd elindulása.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
melybuvar
2024. július 02. 13:21
Zselatin úgy szeretné, hogy Ő berajzolja az oroszotól elcsatolandó területet+ kéri a ruszkik aranyfedezetét és közli a névsort, hogy kik lőjék tököm magukat.
Héja
2024. július 02. 09:11
Zelenszkij beszédkényszeres. A firkászoknak is meg kell élniük... A nagy semmit adják el. Ukrajna romokban,lakossága jó része távozott. Ennyi.
Stingary76
2024. július 01. 21:56
Puffogtassatok csak a front helyett befelé az oroszokra. Aztán majd kaptok FAB-5000 umpk szárnyas cuccot is nemsoká, már teszteli az orosz robbannófej nélkül.. De pár hét aztán meglátjátok milyen az orosz régi cucc raktár kisöprés.. Mert az nagyobbat fog durranni mint amekkorát egy Leopard 1 lő..
Málaga21
2024. július 01. 19:03
Julcsa, hol a budi kulcsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!