Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Wildersék kormánya kiáll Ukrajna mellett

2024. július 05. 11:18

Folytatják Ukrajna támogatást, ameddig csak kell.

2024. július 05. 11:18
Geert Wilders/Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Nyitóképen: Geert Wilders (fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)

A nemrég megalakult négypárti, jobboldali-centrista holland kormány miniszterelnöke, 

Dick Schoof kijelentette: folytatni fogják Ukrajna támogatását, „bármibe kerül, bármennyi ideig tart”.

Schoof Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést, amelyben kifejtette az új holland kormány Ukrajnával kapcsolatos nézeteit „Folytatjuk Ukrajna támogatását politikai, katonai és pénzügyi téren az orosz agresszióval szemben, bármibe kerül, bármennyi ideig tart” – szögezte le az X platformon közzétett üzenetében Schoof.

A kedden beiktatott holland miniszterelnök egyúttal hozzátette: reméli, hogy a jövő héten Washingtonban tartandó NATO-csúcstalálkozón személyesen is találkozik Zelenszkijjel.

Az új holland kormány a tavalyi választás után, sok hónapnyi tárgyalás után alakult meg. 

Legnagyobb tagja a választást megnyerő, Geert Wilders-féle jobboldali Szabadságpárt,

ám Wilderst a többiek nem fogadták el miniszterelnöknek, ezért Wilders egy ismert holland főhivatalnokot, Dick Schoofot jelölte miniszterelnöknek. A Szabadságpárton kívül a koalícióban részt vevő, jobboldali-liberális VVD (Mark Rutte pártja), a centrista NRC és a parasztpárt elfogadta Schoofot, így elkezdődött a közös kormányzás.

Ezt is ajánljuk a témában

Az eddigi, Mark Rutte vezette holland kormány már küldött F-16-os harci repülőgépeket Romániába, 

a holland, a dán és a román légierő, valamint az amerikai Lockheed Martin vállalat együttműködése révén megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontba (EFTC). A bázison ukrán katonákat és a földi kiszolgálószemélyzet tagjait oktatják az F-16-osok működtetésére.

Ukrajna számít Hollandiára az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre vonatkozó kiképzőprogramjának bővítésében, illetve abban, hogy támogatja az ukrán lakosság ellen elkövetett orosz atrocitások kivizsgálását célzó nemzetközi bíróság létrehozását, amely a tízpontos ukrán béketervben is szerepel.

(forrás: MTI; Demokrata)

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­e­l­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­e­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
SzkeptiKUSS
2024. július 05. 15:23
Osztottak szoroztak és rájöttek nagy az anyagi tét, nem lehet veszni hagyni.
Oldalkosár
2024. július 05. 14:54 Szerkesztve
Keményen atlantista jobboldal, az áljobboldali taposóakna Ruttéval fűszerezve. Ezek után meglepetés lenne, ha Wilders menne a Patriótákhoz. Már az agyrém, hogy az emberek a változásra szavaztak és mégis a levitézlett eddigi kormánypárttal állt föl az új kormánykoalíció. A kormány valószínűleg némi látszatintézkedés mellett érdemben semmit nem tudni tenni a holland mezőgazdaság védelme érdekében és az illegális migráció megállítására sem lesz képes. Túl nagy lesz rajta a nyomás, még a koalíción belül is.
O1Gtolvaj
2024. július 05. 14:53
Ezek a hollandok a cigany baratai!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!