Ukrajna a csőd szélén: így zsonglőrködnek a hitelekkel

2024. július 23. 19:21

Egy húszmilliárd dolláros „levegővételről” szólnak a sajtóhírek, amellyel ugyan elkerüli a fizetésképtelenséget Ukrajna, de adósságtengere így is egyre nő.

2024. július 23. 19:21

Nyitókép: Apartmanházak építése Harkivban 2024. július 12-én  /  fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto via AFP

 

Ukrajna hétfőn előzetes megállapodást kötött államkötvényei jegyzőivel arról, hogy 20 milliárd dolláros külföldi adósságának visszafizetési határidejeit megváltoztatják, és így az ukrán állam elkerüli a fizetésképtelenséget.

Az egyezséget mindössze egy héttel a 2022-ben két évre kötött adósság-visszafizetési moratórium lejárta előtt sikerült Kijevnek megkötnie a hitelezőkkel. Ha nem jött volna létre a deal, akkor Ukrajnának el kellett volna kezdenie a hiteltörlesztést, amely 

jelenlegi gazdasági állapotában előidézte volna a fizetésképtelenséget 

írja az Euractiv.

Fizetésképtelenség esetén Ukrajna költségvetése megborult volna, a háború folytatásához szükséges pénzforrások biztosítása lehetetlenné vált volna. A másik sürgető tényező az adósságátcsoportosítás elvégzésére az volt, hogy eséllyel Donald Trump lehet az Egyesült Államok új elnöke a jövő évtől, ő pedig azt ígérte, véget vet a háború finanszírozásának.

Az egyezség alapján Ukrajna 11,4 milliárd dolláros enyhítést kapna a következő három évre,

arra az időszakra, amíg  a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 122 milliárd dolláros finanszírozási programjának le nem jár.

Az ukrán kormány jelezte: az adósságteher enyhülésével a felszabaduló összegeket a katonai kiadásokra, a szociális háló megerősítésére és újjáépítési munkálatokra költik majd. 

--

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­­z­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­n­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tegnap
2024. július 25. 16:40
Hogyhogy még nem vezették be az eurót? A korrupt brüsszeli jenkibérenc nácikurva szerint nem csak jogállamiságban, hanem gazdasági jólétben is teles mértékben brüsszelkompatibilsak.
Nasi12
2024. július 23. 19:47
A minta amerika. Azoké is irdatlan és nö. De a dollár még keményebb, mint a hrivnya.😀
zsocc44
2024. július 23. 19:39
Már a háború előtt is Haiti szintjén voltak az EU érett ukranok… most sikerült lejjebb csúszni. 20 milliárd, halasztás és van ki tudja mennyi a 120 milliárdon túl…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!