Tiltott kampányfinanszírozás gyanújával vizsgálat indult Marine Le Pen ellen

2024. július 09. 19:39

Épphogy megerősödött pártja a parlamenti választásokon, máris a választási törvény megszegése miatt nyomoznak ellene.

2024. július 09. 19:39
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marine Le Pen újságírók kérdéseire válaszol a választások második fordulóját követően 2024. július 7-én  /  fotó: Guillaume Pinon / Hans Lucas via AFP

 

A Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezetőjének 2022-es elnökválasztási kampányát kezdi vizsgálni a francia ügyészség - a hírt a testület kedden erősítette meg, vagyis két nappal az előrehozott parlamenti választások második fordulója után.

A bejelentés szerint a nyomozóhatóság a radikális jobboldali jelölt 

kampánykiadásainál, számláinál sikkasztás, csalás jelei után kutakodik, valamint azt vizsgálja, hogy az elnökjelölt vett-e fel kölcsönt kampány céljára a kampányidőszakban

 - mint kiderült, a vizsgálatot mát egy hete megindították, vagyis még a mostani, nemzetgyűlési választások második szavazási fordulója előtt.

A BBC emlékeztet: az RN korábban orosz és magyar bankoktól kapott hitelt, a 9,4 millió eurós orosz kölcsönt azonban tavaly a párt visszafizette. 

Egy másik ügyben szeptemberben indul büntetőper a párt ellen: 

a vád szerint az RN 2017-ben hamis európai parlamenti asszisztensi állásokat hozott létre, és erre hivatkozva 5 millió eurós összeget hívott le az uniós támogatási keretből, 

miközben ezek az alkalmazottak nem az EP-ben dolgoztak, hanem más pártmunkát végeztek Franciaországban. Az RN tagadja a vádakat, és azt állítja, könnyen bizonyítja majd a vád megalapozatlanságát. Le Pen szerint politikai indítékú eljárást indítottak ellene.

A Daily Mail cikke szerint a vádpontok szerint bűncselekmények börtönbüntetést vonhatnak maguk után, az ügyészség elmarasztaló ítélet esetén ötéves közügyektől való eltiltást is kér a vádlottra, vagyis elítélése esetén a francia politikusnő nem indulhatna újra jelöltként a 2027-es elnökválasztáson.

--

 

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­e­x­i­­ ­­p­u­­n­­c­­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
namégmitnem
2024. július 09. 21:19
A "baloldal" most beveti a talonban tartott eszközeit. Karaktergyilkosság, boszorkányperek - aztán, ha úgy látja: mégsincs foganatja, a "karakter"- előtag nélküli gyilkosság következik. A (metaforikus) jégcsákánnyal, a hagyományok magasztos szellemében.
kastellorizo
2024. július 09. 21:14
A mocskos nyugati liberálnáci rezsimben jobboldali NEM nyerhet.
letsgobrandon-2
2024. július 09. 21:02
milyen meglepő... ilyen a patkánytemó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!