Stoltenberg szerint a NATO nem lép be a háborúba, de a lengyel külügyminiszter már halomra lőné az orosz rakétákat

2024. július 16. 10:31

Komoly háborús dilemmák gyötrik Radosław Sikorskit.

2024. július 16. 10:31

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP

Nem csillapodnak a kedélyek a nemrég megkötött lengyel-ukrán bilaterális biztonsági megállapodás kapcsán, mely tartalmaz egy olyan passzust, amely engedélyezné Lengyelország számára az állítólagosan Lengyelország felé tartó orosz rakéták lelövését még az ukrán légtérben. A megállapodást övező diplomáciai viharokról az Euractiv számol be.  Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár a megállapodást kommentálva igyekezett hangsúlyozni, hogy hiába lő le Lengyelország közvetlenül egy orosz rakétát, azért a NATO ettől még nem lesz háborúzó fél. 

„A NATO támogatni fogja Ukrajnát, segítségünk mértékét nemrég növeltük is. A NATO politikája azonban változatlan marad – nem fogunk részt venni ebben a konfliktusban” 

– mondta Stoltenberg.

Magáről a lengyel ötletről viszont elmondta: ellenzi azt.

„Támogatjuk Ukrajnát az orosz légi fegyverek megsemmisítésében, de ebben a NATO közvetlenül nem lesz érintett” – tette hozzá. Az ukrán média érdeklődésére kategorikusan ki is zárta, hogy bármely NATO-szövetséges bármit is lelőhetne Ukrajna légterében.

A lengyel és ukrán fél igyekszik nyugtatni a szövetségeseket. Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter váltig állítja:

Nem fogunk döntést hozni orosz rakéták Ukrajna feletti lelövéséről anélkül, hogy azt a szövetség támogatná és engedélyezné” – 

így a miniszter. Szerinte ezt a kérdést Lengyelország felveti majd a többi NATO-szövetségessel lebonyolított kétoldalú megbeszélésein.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor abban reménykedik, hogy a lengyel ötlet mihamarabb valósággá válik majd. Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter hangsúlyozta: jelenleg még csak ötletről van szó, ugyanakkor a megállapodásban szereplő javaslat súlyos lengyel biztonságpolitikai dilemmára reflektál. „ A dilemmánk a következő: ha csak akkor lövünk, mikor már a légterünkben vannak, akkor a hulladék veszélyezteti állampolgárainkat és tulajdonunkat. S eközben az ukránok azt mondják: »Kérlek, semmi gond, lőjétek le őket nyugodtan a mi légterünkben, ha fennáll a lengyel légtérbe való belépés közvetlen veszélye«” – fejtette ki Sikorski.

Sikorski drámai dilemmáját a lengyel állampolgárokat és lengyel tulajdont fenyegető veszélyről ugyanakkor némiképpen árnyalja az, hogy

a háború folyamán orosz rakéta még egyszer sem járt a lengyel légtér közelében, csak ukrán;

emellett a lengyel-ukrán megállapodásban szereplő, erre vonatkozó szöveg gyakorlatilag lehetőséget teremt Lengyelország számára, hogy Nyugat-Ukrajna légterében a lengyel légtés veszélyeztetettségére való hivatkozással azt lőjön le, amit csak akar.

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­k­e­­l­­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Tegnap
2024. július 16. 20:07
Hogy van pofája ennek, meg a többi háborús uszító hiénának azt mondani, hogy a NATO nincs benne a hábrúban. Nemcsak hogy benne van nyakig, de minden jel azt mutatja, hogy bele is fog bukni.
2024. július 16. 14:23 Szerkesztve
Ugyan Jens! Ti hergelitek bele az egész Baltikumot, aztán mossátok kezeiteket, mint Pilátus! Hatalomban tartotok egy olyan embert, aki önmagát is más személyként definiálja, térben és időben dezorientált! Ti világháborút akartok a megbízóiddal együtt! Vegyük sorra, hogy miért! 1. Az USA elnöke beszámíthatatlan. 2. Az USA ukrán bábkormányának feje nem rendelkezik demokratikus felhatalmazással. 3. A NATO fejének mandátuma is lejárt, ugye Jens? Túl sok minden mutat ugyanabba az irányba: VILÁGHÁBORÚ KIROBBANTÁSA A ZAVAROS, KREÁLT ÁTMENETI HELYZETBEN.
lyon-v-2
2024. július 16. 13:00
Eszementek... de ennyire ? Szedettek velük valamit ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!