Robert Fico az ukrán miniszterelnökkel tárgyalva tett javaslatot a Lukoil-konfliktus megoldására

2024. július 26. 20:25

Egy „technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne”.

2024. július 26. 20:25
null

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Szlovákia pénteken közölte, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Szlovákiát és Magyarországot érinti a Barátság kőolajvezeték déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállítása, miután Kijev szankciókat rótt ki a Lukoil orosz kőolajipari cégre.

A szlovák kormányhivatal közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök pénteken ukrán partnerével, Denisz Smihallal tárgyalt. Robert Fico „technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne” – közölte a kabinet, de további részleteket nem árult el.

A szlovák kormány hivatala szerint az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolajfinomító számára.

A közeli órákban és napokban intenzív tárgyalások folytak a legmagasabb szinteken - közölte a kormányhivatal. Az Európai Unió által 2022-ben az orosz olajszállításokra kivetett szankciók alól Szlovákia, Magyarország és Csehország felmentést kapott. A lengyel Orlen tulajdonában lévő cseh kőolajfinomítóknak nem a Lukoil a szállítója, így a vita őket közvetlenül nem érinti.

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­k­­­e­l­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
kunfia1
2024. július 28. 10:49
talpas07kunfia1 2024. július 27. 00:34 Nézz a térképre te marha. Nincs tengerünk, nem tűnt még fel? 1 válasz elrejtése TOM66talpas07 2024. július 27. 05:28 Ennek a izének mi tűnik fel szerinted?!:-)" Ezek szerint az idióta, balfasz gazdátok 2018ban még nem tudta, hogy nincs tengerünk? Csehországnak van?
zsolti123
2024. július 27. 01:13
"Az Európai Bizottság elnökének (Ursula von der Leyen) és az Európai Unió külügyi főképviselőjének (Josep Borrell) „köszönhetően” az EU ma már arra is képtelen, hogy megvédje saját tagállamait (Szlovákia és Magyarország) egy tagjelölt zsarolásával (Ukrajna) szemben" www.origo.hu/itthon/2024/07/szijjarto-peter-eu-tagallamok-vedelem
pandalala
2024. július 27. 00:00
Az EU megint adott a xarnak egy pofontot. :-(( Úgy, hogy az elsősorban két tagországának és Ukrajnának fájjon. .... 1. Az orosok csak röhögnek az egészen. Kábé pont úgy mint az EU 6. szankciós csomagján. 2. Ráadásul, ez most nem is elsősorban az oroszoknak (mint hadviselő államnak) fájna .... hiszen, a LukOil egy magáncég. 3. A LukOil meg, valszeg simán, túl tud adni egy ilyen (kis) mennyiségen ... hiszen Oroszország amúgyis átállt már arra h elsősorban nem az EU-nak szállít .... 4. Plusz, az oroszoknak az csak jó, ha minél kevesebb üzemanyagot tud kapni Ukrajna a tankjaiba, ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!