Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Példátlan politikatörténeti változások előtt áll Nagy-Britannia: megérkeztek az utolsó közvélemény-kutatások

2024. július 03. 22:08

A YouGov elemzői szerint kijelenthető, hogy biztosan elbillen a mérleg nyelve.

2024. július 03. 22:08
BENJAMIN CREMEL / POOL / AFP

Rishi Sunak

Nyitókép: BENJAMIN CREMEL / POOL / AFP

A csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások előtti utolsó felmérés szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt rekordmértékű győzelme várható. A YouGov közvélemény-kutató csoport szerdán közzétett országos reprezentatív vizsgálata szerint számos jelenlegi konzervatív párti kormánytag elveszítheti alsóházi képviselői mandátumát – számol be róla az Infostart.

A cég Angliában és Walesben 42 758, Skóciában 4993 választópolgárt kérdezett meg arról, hogy melyik párt jelöltjére kívánnak szavazni.

A hagyományos választói minták sokszorosára kiterjedő, száznál több kritériumot figyelembe vevő MRP vizsgálati modell alapján készített központi forgatókönyv a Sir Keir Starmer vezette Munkáspártnak 39 százalékos, a 2010 óta kormányzó konzervatívoknak 22 százalékos szavazatarányt jelez. A becslési sáv alsó széle 34-19, felső vége 43-25 százalékos szavazati megoszlást valószínűsít.

A YouGov számítási módszertana alapján a középső becslési szint szerint a Labour 431, a Konzervatív Párt 102 képviselői helyet szerezne a 650 fős londoni alsóházban.

Ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt frakciólétszáma a jelenlegihez képest 229 fővel nőne, míg a konzervatívoké 263-mal csökkenne.

Ez a központi becslési forgatókönyv 132 fős többséget biztosítana a Munkáspártnak az összes többi alsóházi frakció együttes létszámához képest, de a becslési sáv felső értékének megvalósulása esetén a Labour frakciólétszáma 466, többsége pedig 282 fő lenne.

A YouGov elemzésében úgy fogalmaz, hogy „a lehetőségek tartománya a nagy munkáspárti többségtől a kivételesen nagy munkáspárti többségig terjed”.

A cég szakértői hangsúlyozzák, hogy 

a brit politikatörténetben példátlan, ami a csütörtöki választásokon várható, hiszen a Munkáspárt a 2019-ben tartott előző nagy-britanniai parlamenti választásokon 1935 óta nem látott gyenge eredményt ért el, és ezt egyetlen választási ciklus alatt fordította át potenciálisan rekordmértékű győzelemmé.

A YouGov elemzői szerint „abszolút biztos”, hogy a csütörtöki választást a Munkáspárt nagy arányban nyeri meg, hiszen még az előrejelzési sáv alsó széle is 391 tagú Labour-frakciót és 132 fős munkáspárti többséget jelentene.

A cég szerint az egyes miniszterek választókerületeiben várható szavazatmegoszlás alapján a Rishi Sunak miniszterelnök vezette jelenlegi konzervatív párti kabinet számos tagja is elveszítheti alsóházi képviselői helyét.

Köztük van Jeremy Hunt pénzügyminiszter, Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, Michelle Donelan tudományügyi miniszter, Gillian Keegan oktatási miniszter, Lucy Frazer kulturális miniszter, Mark Harper közlekedési miniszter és Penny Mordaunt, a konzervatívok alsóházi frakcióvezetője.

Az utóbbi időszakban más felmérések is a Labour földcsuszamlásszerű győzelmét vetítették előre.

A Savanta közvélemény- és piackutató csoport friss vizsgálata szerint a Munkáspártra jelenleg 38 százalék, a Konzervatív Pártra 21 százalék kíván szavazni.

A cég számítási modellje szerint ez a szavazatmegoszlás azt jelentené, hogy a Labour 459, a Konzervatív Párt pedig alig 75 alsóházi képviselői helyet szerezne.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­k­e­­­l­d­ ­a­­ ­­­s­z­e­x­­­i­­ ­p­u­n­­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
khomeini
2024. július 05. 07:35 Szerkesztve
ha jól értem, oda a brit jogállam, 39 százalékos szavazataránnyal (tehát úgy, hogy az ország túlnyomó többsége nem akar munkáspárti kormányt) nagyjából kétharmadot lehet szerezni a parlamentben sőt, van még tovább is: a liberális demokraták 3millió 300ezer szavazattal szereztek eddig 68 képviselői helyet, a Reform UK pedig 3millió 900ezerrel csak 4-et.
véna
2024. július 04. 04:43
Beérett a migráció.
Coollog
2024. július 03. 22:51
Legalább már kívül vannak. Ez odavert volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!