Oroszpárti politikust tartóztattak le Bulgáriában

2024. július 10. 17:59

Moszkva számára kémkedhettek.

2024. július 10. 17:59

Nyitókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP

 

Államtitkok kiszivárogtatásának gyanújával, letartóztatták Zlatomir Gyovlenszkit, a bolgár Nemzeti Ruszofil Mozgalom helyi vezetőjét Plovdivban – írja az Euractiv. Az ügyészek és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (SANS) hétfőn tartóztatták le a politikust, egy volt SANS-ügynökkel együtt. Mindkét személy ellen vádat emeltek. Másnap azonban óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket, de megtiltották számukra az ország elhagyását, amíg a nyomozás folyik. 

Gyovlenszki, aki az Asztrakhani Állami Egyetem posztgraduális hallgatója Oroszországban, szakértőként dolgozott a plovdivi önkormányzat koordinációs és projekt osztályán, ahol a korábbi SANS-ügynök is dolgozott.

Gyovlenszki, aki a Bulgáriai Szocialista Párt jelöltje volt a 2021 áprilisi választásokon,

 felbujtóként, míg a korábbi SANS-ügynök végrehajtóként lett vád alá helyezve. Ivan Petkov, aki közel áll a letartóztatott családjához, elmondta, hogy 

az elfogás brutálisan történt, amikor reggel 5:30-kor betörték a lakásának ajtaját.

A Nemzeti Ruszofil Mozgalom országos vezetője, Nikolaj Malinov az amerikai Magnitsky-törvény alapján szankciós listára került, mivel 2022-ben azzal vádolták meg, hogy Oroszország javára kémkedik.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. július 10. 20:31
Csak kérdem, ha Gyovlenszki nevét bravúrosan sikerült átírni, akkor vajon Asztrahánt miért nem? Amúgy igen rafinált orosz ügynök, aki nyilvános ruszofil mozgalmat vezet. :)
obakapimaki
2024. július 10. 18:20
Ha Európában letartóztatnák az összes usa ügynököt, kémet kiürülne az összes parlament..😁😁
kastellorizo
2024. július 10. 18:19
Ó persze, biztos kém volt.🤡 A Russzofil Mozgalom vezetője biztos az, elvégre ilyen névvel nem feltűnő. 50-es évek.
blackorion93
2024. július 10. 18:17
Jaj, szegény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!