Orbán Viktor beszéde a világ helyzetéről: az EU-nak sürgősen „stratégiai autonómiára” van szüksége

2024. július 31. 22:39

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke minden évben beszédet mond az erdélyi Tusnádfürdőn, amelyet a világ feszült figyelemmel követ. Véleményem szerint az idei beszéd volt a második legfontosabb, amit valaha mondott.

2024. július 31. 22:39
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Die Weltwoche

Nyitókép:Daniel MIHAILESCU / AFP

„A legfontosabb a legelső politikai beszéde volt 1989-ben, még diákvezérként, amikor az orosz csapatok kivonását és a Habsburgok elleni magyar szabadságharc nemzeti vízióinak megvalósítását követelte. Ez katapultálta őt egyik napról a másikra a nagypolitika színpadára, nemzetközi szinten is. 

Mindenki, aki látta őt, megértette, hogy ez a fiatalember a rendszerváltás után nagy szerepet fog játszani Magyarországon. Orbán Viktor akkoriban liberálisnak mutatta magát, de ezt a beszédét szóról szóra meg tudná ismételni jelenlegi önképében, konzervatívként.

 

Kapcsolódó vélemény

Pók Katalin

Vasárnap.hu

Idézőjel

Orbán Viktor tusványosi 2024-es beszédében világosan felvázolta a nyugati állapotot és a magyar nagystratégiát.

Amit idén mondott, azért volt fontos, mert teljes körű elemzést adott a világ helyzetéről, felvázolta a 2050-ig előre látható fejleményeket, elhelyezte mindebben Magyarország helyét, és meghirdette azt a »nagy stratégiát«, amellyel Magyarországnak ebben az új világrendben, korunk korszakos változásai közepette kell maximalizálnia a siker esélyeit – mert ezek a változások egyben lehetőséget is jelentenek.

Aki tehát ezt a beszédet tanulmányozza, az pontosan láthatja, hogy Magyarországnak mi a célja a következő években. Ez teszi fontossá a szöveget Magyarország számára, de nemzetközileg is:

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor az egyetlen politikus a világon, aki nyilvánosan és érthetően olyan átfogó, előremutató és cselekvésorientált elemzéseket ad elő, amilyeneket kevés más szakértő tesz nehezen érthető nyelven.

Ráadásul egy ilyen Orbán-elemzés soha nem egy magányos esszé, hanem egész kormányának elemzési potenciálját, valamint amerikai és nyugat-európai tanácsadók és szakértők hozzájárulását tartalmazza.

Mit mondott tehát Orbán? 

Elismerte, hogy alábecsülte a világ strukturális változásának sebességét és mértékét. Az ukrajnai háború felgyorsította az összes átalakulási folyamatot, és láthatóvá tette a brutális igazságot: hogyan néznek ki az erőviszonyok a világban, és mit jelent ez a jövőre nézve.

A Nyugat elbúcsúzott a nemzetállamtól – mondta -, ellentétben a közép- és kelet-európai országokkal, amelyek csak ebben a keretben találják értelmesnek a politikát. 

Mert csak a nemzetállam kínálja azokat az értékeket, amelyek a társadalmi erkölcs alapján történő közös cselekvést egyáltalán lehetővé teszik.

A nemzetállamtól, annak kultúrájától és értékeitől való elfordulás a nyugati országokban visszafordíthatatlan. Keleten azonban ez az út nem járható.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. augusztus 01. 15:56
"amelyet a világ feszült figyelemmel követ" - mint a vásári mutatványos attrakcióját.
tapir32
2024. augusztus 01. 15:41
A béke mellett kiállni és megtenni a béketárgyalások felé vezető első lépéseket az érdem és bátorság! Hogy akarják a háborúpártiak lezárni a háborút? Világháborúval? Emberek halálát akarni azaz, a háború folytatását akarni az erkölcs teljes hiánya, szociopátia! Kb. 200 000 ukrán és kb. ugyanannyi orosz katona halt meg és kb. 4x ennyien sebesültek vagy nyomorodtak meg. Ukrajna lakosságának kb 1/4 -e elhagyta Ukrajnát és jelentős részük soha nem tér vissza. Mert nincs hová és/vagy mert az EU-ban megtalálta a helyét, munkáját és magasabb életszínvonalon él mint lerombolt hazájában élhetne. Vajon ki van Ukrajna oldalán a háborúzni akaró szociopaták vagy Orbán a békét akaró? Ki van Putyin oldalán akik tudták, hogy a szankciók következménye az lesz, hogy megerősítik a Putyin rendszer és mégis a szankciókat erőltették vagy azok, akik ellenezték a szankciókat? A szankcióknak több halottja van Nyugat-Európában mint a Covidnak.
2024. augusztus 01. 10:37 Szerkesztve
Hümm, Pfeizer asszonnyal, zéró parlamenti poszttal nem lesz strat. autonómia. Most még nem. Ki kell bekkelnünk a hosszú forró nyár után az őszt is. Hogy meg kell húzni a nadrágszíjat, ez várható, érthető. Instabil a helyzet. Béke kell. Sürgősen béke, hogy megnyugodjon minden körülöttünk, hogy szűnjön a woke-őrület, az irrealitás és a hazugságok, a mocsok tengere.
baronet
2024. augusztus 01. 10:28
Te is egy szar bértollnok vagy. Orbán megszoritásokról, adóemelésekről rendelkezett. Erről mikor irsz, faszfej? Nem jön a zunijó pénze, elkúrta a békemisszionárius.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!