Orbán Balázs: Mi vagyunk az egyetlenek, akik mindegyik féllel tudnak tárgyalni

2024. július 15. 08:34

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ha Európa békét akar, akkor most kell cselekedni.

2024. július 15. 08:34
49th Edition Of 'Cernobbio Forum' Hosted By The European House-Ambrosetti

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, interjút adott a Magyar Nemzetnek a kormányfő békemissziójával kapcsolatban. Kiemelte, hogy jelenleg Magyarország az egyetlen ország, amely képes mindegyik féllel tárgyalni. Feladatuknak tekintik, hogy meggyőzzék az Európai Unió tagállamait Orbán Viktor tervének helyességéről és fontosságáról.

Orbán Balázs a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérletet is megemlítette. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egyesek számára semmi sem drága, ha a békepárti hangok elhallgattatásáról van szó.

Itt az idő az irányváltásra

A politikus az interjúban hangsúlyozta, hogy ha Európa békét akar, akkor most kell az irányváltást kidolgozni. Orbán Balázs szerint a magyar kormány részéről ennek kapcsán tudatos lépések történtek a közelmúltban.

Mindenhova azzal a céllal indultunk el, hogy feltérképezzük, mennyi és milyen esélye van a békének. Először a két háborús országba érkezett a békemisszió. 

– mondta Orbán Balázs, majd hozzátette, hogy „ezután indult meg az egyeztetés az olyan potenciális közvetítőkkel, mint Kína vagy Törökország, akik szintén elkötelezettek a béke mihamarabbi megteremtése mellett”.

Európa azonba koránt sem egységes ebben a kérdésben. Orbán Balázs szerint „vannak olyan politikai erők, amelyek háborúpártiak, így nem akarnak békét Euró­pában. Ezért zavarja őket, hogy hazánk megmutatja nemcsak a magyar, hanem az európai választópolgároknak is, hogy igenis lehetne más megközelítést alkalmazni”. A soros magyar elnökség célja, hogy a következő fél évben minél szélesebb körben megismertesse a békepárti álláspontot az európai uniós választópolgárokkal.

A közelmúltban Robert Fico és Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérletek kapcsán Orbán Balázs leszögezte:

Mi, magyarok ismerjük a háborús propaganda természetét: semmi sem drága, ha a békepárti hangok elhallgattatásáról, diszkreditálásáról van szó. Ez pedig a közéletben olyan hullámokat vet, aminek a végén sorban jönnek a hasonlóan erőszakos cselekmények. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 21. 23:54
Ha mindegyik féllel tudnak tárgyalni, akkor vajon miért nem jön olaj Ukrajnán át? Ha mindegyik féllel tudnak tárgyalni, akkor vajon miért nincsen turul szobor Munkácson? Ha mindegyik féllel tudnak tárgyalni, akkor vajon miért nem lehet magyarul élni és tanulni Kárpátalján?
v4nmeeg1p3psid
2024. július 15. 10:43
„Mi, magyarok ismerjük a háborús propaganda természetét: ” :)
google-2
2024. július 15. 09:30
Ahogy a nyugati országok érzik, hogy kis teret veszítenek, egyre inkább a sakktábla felborításával reagálnának.
Zokni
2024. július 15. 08:58
Maguk? Nyilván azért, mert Orbán csak a saját érdekeit nézi, saját nyelvét beszéli, és ezt minden fél megérti. Ahogy sok kultúrában - nem az övében - a bolondot szentként “tisztelik”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!