Nincs már jelentősége annak, hogy a választott politikusnak milyen a múltja

2024. július 25. 15:56

Áldottak a bizonytalanok, a tépelődők, akik végül a közjó javára billentik a mérleg nyelvét.

2024. július 25. 15:56
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

„Azt hiszem, az erős eufémizmussal szociálisnak nevezett tömegmédia a bűnös abban, ahogy a nyugati világban eltorzulni látszik a képviseleti demokrácia rendszere. Mára a politikában az egész világon végletekig redukálódott a választói mérlegelés: ki az, akiről elhiszik, akibe belelátják a hatalomból bármi áron távol tartandónak tekintett ellenfél legyőzésének esélyét.

Zárt csomagokat kapunk, amelyeket a választók egyben fogadhatnak vagy vethetnek el. Nincs már jelentősége annak, hogy a választott politikusnak milyen a múltja, jószerével már annak sem, hogy mit ígér. Győzzön, a többi nem számít. A »nagy cél« érdekében a választott párt politikusának minden bűn meg van bocsátva (zárójelbe van téve), az ellenfélének még az erényei sem.

Egyre intenzívebb mozgósítások után, egyre hajmeresztőbb szövetségkötések mellett egyre magasabb arányú választói részvételre számíthatunk, és egyre kisebb különbségek lesznek a győztes és a vesztes között. Írtam már korábban, most megismétlem: áldottak a bizonytalanok, a tépelődők, akik végül is a közjó javára billentik a mérleg nyelvét.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. július 26. 08:51
Nem is volt, bencsikelvtárs. Lásd pl. a fideszkdnp-t.
lagal56-2
2024. július 26. 08:28
...és Gábor neked és társaidnak milyen a múltja? Egyébként néha-néha - de lehet hogy mégis gyakran - igen zavaros elképzeléseid vannak! VIGYÁZZ! A kis-nagy testvér résen van!
Pelso j.
2024. július 26. 04:58
már? Nézzél körül ner körökben is.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 25. 18:23
(előz. komm. folyt.) A demokratikus elemre azért, nehogy magát csupán passzív elemnek érezze (…). (...) Legyen ennek helye például egy kamara (...), ehhez társul még a sajtószabadság és a társulati- és egyesületi szabadság. Szükséges, hogy a nép tudathassa, amit óhajt és képes legyen mérlegelni a kormány határozatait, egyszóval értsék meg és hallgassák meg. De legyen a nemzetben és a nemzet kormányzatában arisztokratikus elem is, nehogy azt, ami benne helyes, elnyomja az, ami benne zavaros, nehogy, ami benne határozott, elhomályosítsa az, ami benne ingadozó, és nehogy azt, ami benne akarat, megzavarja a benne lévő szeszélyes és összefüggéstelen velleitások miatt. (...) Kell, hogy a kicsinyek szeressék a hazát a nagyokban, és hogy a nagyok szeressék a hazát a kicsikben, és hogy emiatt úgy az egyik, mint a másik egyet akarjon. Amicitia sit!" (Faguet, Émile: A kontárság kultusza. Kossuth Kk., Bp., 1994.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!