Bajban van a francia jobboldal? Lemondott Marine Le Pen pártjának főigazgatója

2024. július 09. 18:44

Az ok egyszerű: az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójának eredménye.

2024. július 09. 18:44

Nyitókép: ALAIN JOCARD / AFP

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában az első fordulós győzelme után – erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését.

Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy a párt a kormányzásra felkészülten álljon egy előrehozott választás esetén.

Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a köztársasági elnök feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választást írt ki, az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével, de a második fordulóban a harmadik helyen végeztek,

s csak 143 mandátumot tudtak megszerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, ami pedig a kitűzött célja volt az RN-nek.

Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, s a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei, a két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyult, vagy a közösségi oldalain rasszista meggyőződésének adott hangot.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt.

„Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat” – mondta a pártelnök. „Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása, és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választásokat hoztunk” – mondta Bardella.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Le Pen: A győzelmünk csak késik

„Túl sok tapasztalatom van ahhoz, hogy csalódott legyek egy olyan eredmény miatt, amelynél megduplázzuk a képviselőink számát” – nyilatkozta a Nemzeti Tömörülés vezetője.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
pipa89
2024. július 10. 05:46
Senki nem gondolta, hogy könnyű menet lesz kifektetni a páholyos liberokommcsikat a vérgőzös múltú francia honban. Tanuljatok a Fidesztől pártépítést, talán a polgári körökkel kezdhetnétek.
tavirozsa2
2024. július 09. 22:16
Még a mérsékelt jobboldal is részt vett a Le Pen elleni visszaléptetési folyamatban!! Amúgy, hogy áll a kormányalakítás? Melanchon lesz a miniszterelnök?
letsgobrandon-2
2024. július 09. 21:07
Bajban van a francia jobboldal? .... öööö , nem , erősebb mint valaha ....és jövőre még erősebb lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!