Netanjahu a kongresszusban: a barbárok harca zajlik a civilizáció ellen

2024. július 24. 22:26

Az izraeli miniszterelnök Iránt nevezte meg Izrael és az Egyesült Államok közös ellenségének, a Hamász elleni harcot pedig úgy értelmezte, hogy a barbárok ellen Izrael a Nyugatot is védi.

2024. július 24. 22:26
Maráczi Tamás

Nyitókép: Benjamin Netanjahu beszél a washingtoni kongresszus előtt 2024. július 24-én  /  fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

 

Ami 2001. szeptember 11-e az amerikaiaknak, az 2023. október 7-e az izraelieknek: a „becstelenség napja" – kezdte beszédét a washingtoni kongresszus épületében az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu értelmezése szerint 

Irán a „gonosz tengelyének” vezető ereje, ez a szövetség fenyegeti Amerika, Izrael és a baráti arab államok békéjét, 

Irán proxy szövetségesei támadják az amerikai célpontokat a Közel-Keleten, a perzsa állam az iszlám radikális formáját akarja a világra kényszeríteni.

A zsidó vezető szerint Irán fő ellensége Amerika, de előbb a Közel-Keletet akarja befolyása alá vonni, ennek útjában pedig egy Amerika-barát demokratikus állam áll: Izrael. Ha Izrael meg tudja törni a Hamászt, akkor Iránnak komoly veszteséget okoz, ez pedig amerikai érdek is – tette hozzá.

A gonosz tengely elleni küzdelemre az Ábrahámi szövetség létrehozását javasolta, 

amelybe más régiós államokat is meg kellene hívni, egyúttal köszönetet mondott Donald Trump volt elnöknek az Ábrahám-megállapodások tető alá hozásáért. A kormányfő gyors amerikai katonai segítséget kért, hogy beteljesítse az amerikai kormányzat kérését: a gázai háború gyors lezárását. Gázával kapcsolatban pedig megismételte, amit sokszor elmondott már: egy civil irányítású, demilitarizált övezetet hoznak létre, amely soha többé nem lesz képes Izrael számára fenyegetést jelenteni.

A Capitolium épülete előtt ellene tüntetőket Netanjahu Irán „hasznos idiótáinak" nevezte, 

akik szerinte úgy döntöttek, hogy a gonosz mellé állnak. Demonstráltak azonban ellene az ülésteremben is, azonnal megegyezést követelve a Hamásszal az izraeli túszok érdekében, és ugyanilyen követelést fogalmaztak meg a tel-avivi tüntetők is, akik az utcán kivetítőn nézték Netanjahu beszédét. A kongresszus üléstermében több demokratapárti képviselő nem is jelent meg a beszéd meghallgatására, távollétükkel kívántak tiltakozni az izraeli kormány viselte pusztító gázai háború ellen. 

A Netanjahu-beszéd közben az amerikai főváros egyik forgalmas terén a tüntetők amerikai zászlót égettek, 

a Capitoliumnál pedig paprikaspray-vel oszlatták fel a rohamrendőrök a dulakodó tiltakozók néhány ezres tömegét.

Az izraeli miniszterelnök csütörtökön a washingtoni Fehér Házban Joe Biden elnökkel, majd Kamala Harris alelnökkel, várható demokrata elnökjelölttel, pénteken pedig floridai Mar-a-Lago-i otthonában Donald Trump elnökjelölttel találkozik – ez a hivatalos látogatás három biztos pontja. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

--

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­l­d­ ­­­a­­ ­s­­­z­­e­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
zsolt196969
2024. augusztus 08. 11:33
Na akkor nagy szarba leszünk ha ezek védenek meg minket
Nasi12
2024. július 25. 23:40
A kétállami megoldást Izrael nem fogadja el. Nem is kell. Egy állam kell: PALESTISRAEL. Mert a terület adott. Közös parlament, versengö pártokkal. Sok országban van durva ellentét kormány és ellenzék között. Még vallási alapon is. Siita szunita pártok vannak egy országon belül. Nálunk is elég nagy a szakadék a kormány és az ellenzék között. De amerikában is fokozódik a helyzet. Mit vacakolnak itt évtizede, százada. A britek egy területet adtak a két csoportnak, nosza használja mindkettö az egészet ahogy fenn irtam. Demokratikus választás stb. Akkor nincs, hogy ki melyik részt, országot ismeri el. Trump kényszeritse ezt rájuk erövel. Mint az erdélyi magyarokra a románokat Trianon után.
Nasi12
2024. július 25. 23:21
Arról már lekésett. Azt zelenszkij védi. A két erös vezetö megmenti a gyenge amerikát😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!