Tojáshéj-diplomácia: Biden fogadja Netanjahut, csakhogy nem ő lesz a következő amerikai elnök

2024. július 23. 22:11

Az izraeli kormányfő a gázai háború miatt megrendült amerikai szövetség megerősítésére érkezik Washingtonba, de ott kényes helyzetbe kerül: nem tudhatja, ki lesz fél év múlva Amerika vezetője.

2024. július 23. 22:11
Maráczi Tamás

Nyitókép: Joe Biden és Benjamin Netanjahu Tel Aviv-i találkozója 2023. október 18-án  /  fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Benjamin Netanjahu szerdán beszédet mond az amerikai kongresszus előtt,  a washingtoni Fehér Házban Joe Biden elnökkel, majd pénteken floridai Mar-a-Lago-i otthonában Donald Trump elnökjelölttel találkozik – ez a hivatalos látogatás három biztos pontja. 

Az izraeli miniszterelnök, aki erős nyomás alatt áll a Biden-kormányzat részéről, hogy minél hamarabb fejezze be gázai hadműveleteit, valamint saját közvéleménye részéről, hogy kössön tűzszüneti egyezséget a Hamásszal az izraeli túszok elengedése érdekében, 

azért érkezik Washingtonba, hogy megerősítse az izraeli-amerikai szövetséget, 

de az elnök hirtelen döntése, miszerint visszalép az elnökjelölti kampányból, egészen más politikai helyzetet idézett elő Netanjahu számára is. 

Joe Biden, aki újra feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt a Hamász tavaly őszi terrortámadását követően, az izraeli hadsereg gázai hadművelete által okozott veszteségeket, illetve Netanjahu azon álláspontját látva, hogy nem törekszik a kölcsönösen előnyös kiegyezésre, a palesztin állami megoldás támogatására, egyre inkább bírálójává vált az izraeli háborúnak – írja a BBC.

Ráadásul az izraeli ellenzék bukott kormányfőnek látja Netanjahut, így sokak értelmezése szerint 

két távozó politikus fog Washingtonban életbevágó ügyekről egyeztetni. 

Ráadásul a demokratapárti vezetők egy része szintén az izraeli-palesztin megegyezés akadályának tartják Netanjahut, elemzők pedig arra hívják fel a figyelmet, hgy ha Kamala Harris lesz az új amerikai elnök, akkor véget ér az egyoldalú Izrael-barátság kora Washingtonban – így az izraeli kormányfőnek nehéz dolga lesz a héten az amerikai támogatás újbóli megszerzésére.

Különösen úgy, hogy mindenki tudja, 

Netanjahu Trump újraválasztásában bízik, 

a volt elnök hatalomra kerülése adhat neki garanciát keményvonalas politikájának folytatására.

--

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­ ­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Héja
2024. július 24. 08:25
Netán Jahu tudja, hogy Biden kamulátogatásra hívta. A bukott elnök ezzel is bizonygatja aktivitását. A színjáték újabb felvonása.
soma100
2024. július 24. 07:29
A kongresszusi beszéd előtt majd Biden bemutatja Netanjahut, mint Palesztina elnökét.
Akitlosz
2024. július 24. 00:39
Biden januárig szórhatja még pénzt. Obama is adott 20 milliárd dollárt Izraelnek egyik utolsó intézkedéseként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!