Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

NATO-felmérés: megvédenék szövetségeseiket egy támadás esetén

2024. július 05. 21:03

A válaszadók közel kétharmada úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború hatással van saját országuk biztonságára.

2024. július 05. 21:03
null

Nyitókép: Olsi Shehu/AFP

A NATO-tagországok lakosságának jelentős többsége elkötelezetten támogatja országuk tagságát a szervezetben, és egyetértenek a védelmi kiadások növelésével – derült ki az észak-atlanti szövetség által a jövő heti washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt végzett és pénteken közzétett felmérésből. A felmérést a szövetség mind a 32 tagállamában végezték, több mint 30 ezer ember bevonásával. Minderről a Magyar Nemzet számolt be.

A megkérdezettek többsége, egészen pontosan 63 százalék, egyetértett abban, hogy országának – összhangban a NATO alapelveivel – segítséget kell nyújtania, ha egy másik tagországot támadás ér.

70 százalék pedig ismét igennel szavazna a NATO-tagságra, ha most tartanának népszavazást a kérdésben.

A védelmi kiadások jelenlegi szintjét, illetve annak növelését 76 százalék támogatja – olvasható a közvélemény-kutatásban, amelynek összeállítói felhívták a figyelmet arra is, hogy egyre többen támogatják a kiadások növelését. A megkérdezettek zöme kedvezőtlen véleménnyel van Oroszországról (62 százalék) és Kínáról (48 százalék). Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdéseknél a válaszadók közel kétharmada, 63 százalék úgy véli, Oroszország Ukrajna elleni agressziója hatással van saját országuk biztonságára, 61 százalékuk pedig azon az állásponton van, hogy országuknak folytatnia kell Ukrajna támogatását.

A NATO-tagországok állam- és kormányfői július 9. és 11. között Washingtonban tartanak találkozót. Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára, pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csúcstalálkozón várhatóan egy átfogó támogató csomag elfogadásában egyeznek meg Ukrajna számára, amely a biztonsági segítségnyújtás mellett katonai kiképzést is magában foglal.

***
 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-123
2024. július 08. 14:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­k­e­l­d­­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
tikkadt-szocske
2024. július 05. 22:15
VALAMI HIBA LEHET, itt ez az írás jelent meg: NATO-felmérés: megvédenék szövetségeseiket egy támadás esetén
tikkadt-szocske
2024. július 05. 22:11
A Dél-Oszét függetlenségi háború támogatásáról már megint nem kérdeztek senkit.
survivor
2024. július 05. 21:37
Igaly Diána Csollany Szilveszter Kóbor János...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!