Meloni alaposan helyretette azokat, akik folyamatosan putyinoznak a Patrióták Európáért kapcsán

2024. július 09. 12:08

Először szólalt meg az újonnan létrejött pártcsalád kapcsán az olasz miniszterelnök.

2024. július 09. 12:08

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

Az az elképzelés, hogy a Patrióták Európáért Putyin-barát, külső elemzőktől ered – jelentette ki Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke az új európai parlamenti pártcsoport megszületését kommentálva kedden. Giorgia Meloni úgy vélte, nem felel meg a valóságnak a „megfigyelőktől” származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Az ECR és egyben az olasz jobboldali kormánypárt elnökének ez volt az első kommentárja az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatban.

A Patrióták megelőzték az ECR-t

A Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből a Patrióták Európáérthoz csatlakozott a spanyol Vox, és Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is az új európai formáció tagja lett.

Giorgia Meloni azoknak az újságíróknak nyilatkozott, akik elkísérték őt a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is jelen van.

Ezt is ajánljuk a témában

Az olasz kormányfő úgy vélte, hogy „túl egyszerű” az elemzőknek az az olvasata is, miszerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat. „Senki sem hirdethet győzelmet: a három politikai front közül egyik sem tud önállóan kormányozni” – hangoztatta Meloni.

Hozzátette, hogy számos más európai tagállammal ellentétben 

most Olaszország az a tagállam, ahol stabil a kormányzás, 

miközben korábban pont fordított volt a helyzet.

A NATO-csúccsal kapcsolatban Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a szövetségnek „egységet és a változó világhoz való alkalmazkodási képességét” kell felmutatni. Úgy vélte, a Kijevben lebombázott gyermekkórház bizonyítja „az igazi akaratot a békés megoldás keresését hirdető orosz propagandához képest. Amikor ilyen erőteljes támadás éri a civil lakosságot, és gyerekeket vesznek célpontba, teljesen más üzenet érkezik”.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. július 09. 17:47
Nem adok fél évet és az ECR és a Patrióták összeolvadnak, csak előtte kibasszák a román cigányokat!
2024. július 09. 17:43 Szerkesztve
Skywalker_bp 2024. július 09. 17:35 "@Ekrü - hányszor írjam meg egy héten, hogy nem Magyar Péter vagyok." Remek. Akkor kíváncsian várom, hogy mi a véleményed 40+-os kapuzárási pánikkal küszködő politikusokról, akik matt részegen 17 éves lányokat szexuálisan zaklatnak, majd telefonokat rabolnak? Nem kéne lemondania a mandátumáról és eltakarodnia a közéletből? Továbbá a Tisza párt értékrendjét követik mind azok a Tiszás hozzászólók, akik 17 éves tinilányokról undorító,ocsmány módon beszélnek csak mert visszautasították MP közeledését és feljelentést mernek tenni miatta? Tényleg úgy gondoljátok, téged is beleértve, hogy egy 17 éves lány örüljön neki, ha egy Magyar Péter matt részegen ajánlatot tesz neki? Az meg , hogy a libsi frakciók és politikusaik élükön a Néppárttal mit hazudoznak össze félelmükben a Patriótáról, teljesen hidegen hagy...
Skywalker_bp
2024. július 09. 17:35
@Ekrü - hányszor írjam meg egy héten, hogy nem Magyar Péter vagyok. A téma viszont továbbra is az asztalon van: a PfE az orosz befolyás új mértékegysége az EU-ban
Skywalker_bp
2024. július 09. 17:33
@biamconegro - mi ez a feszült trágárság ma skacok? Ennyire fáj az igazság oroszügyekben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!