Még Németországban is megdöbbentek Zelenszkij Magyarország elleni lépésén

2024. július 23. 19:29

A Die Welt kommentelői sem értik, hogyan támogathatják Ukrajna EU-csatlakozását, miközben hátba szúr egy EU-tagállamot.

2024. július 23. 19:29

Nyitókép: A Die Welt logója

 

A német napilap keddi cikkében beszámolt a legújabb ukrán-magyar energetikai vitáról. Mint a Die Welt írja, Magyarország a nyersolaj-tartalékainak 70 százalékát Oroszországból szerzi be, ezért az ukrán döntés, amely leállítja az orosz tranzitolaj áthaladását az ukrán vezetékeken, nagyon nehéz helyzetbe hozza a magyar kormányt.

Kijev azzal magyarázza, hogy ha az EU szankciói nem tudnak kellően hatni, akkor maguk vágják el az orosz hadsereg fő bevételi forrásául szolgáló orosz olajszállításokat, 

Budapest azonban ellenséges lépésnek veszi az orosz-magyar olajipari megállapodások ukrán részről történő akadályoztatását, 

hiszen az egyúttal azt is jelenti, hogy Kijev nem hagyja érvényesülni a számára Brüsszeltől kapott ideiglenes mentességet az oroszellenes energetikai szankciók alól. A magyar kormány most alternatív megoldásokat keres az olajhiány, és vele az áramkimaradások, a benzinhiány elkerülésére. 

Ráadásul ez a konfliktus akkor jelentkezik, amikor a két ország között amúgy is nagy a politikai feszültség: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten bírálta magyar miniszterelnököt, amiért Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal „önjelölt békemissziója” keretében, emellett Ukrajna régi aggálya, hogy a magyar kormány nem támogatja harcukat fegyverekkel – írta a Die Welt.

A lap olvasói kommentjeikben élesen bírálták az ukrán kormányzati döntést – ezekből idézünk néhányat.

Azt olvasom, hogy Ukrajna ezzel a megközelítéssel megsérti az EU-val kötött társulási megállapodást. Áramimportjuk 42 százalékát is Magyarországról szerezték be. 

Szép idők lesznek, amikor ez az ország az EU tagja lesz.

Ez nagyon érdekes. És mi a helyzet a többi uniós országgal, amelyek nagy mennyiségű olajat és gázt vásárolnak Oroszországtól, például Spanyolország, Görögország és Portugália? Zelenszkij nekik is megtiltja majd az olaj- és gázvásárlást? És ha már itt tartunk, egy kérdés az okoskodóknak: „Ha Magyarországon elfogy a lé, mit fogunk csinálni a VW/Audi beszállítókkal? Srácok, fűrészeljétek csak tovább azt az ágat, amin ültök...

Ezt hívják zsarolásnak, és itt ezt ünneplik, ahelyett, hogy szolidaritást mutatnánk uniós szomszédunkkal, Magyarországgal, amely nélkül már régen teljesen elárasztottak volna minket a migránsok.

Hosszú távon ez nem egy bölcs stratégiai lépés Ukrajna részéről. 

Magyarország beleegyezése nélkül nem fognak sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz csatlakozni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­­u­­­n­c­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Galsó Atya
2024. július 23. 22:10
Hát köszi szépen! Tessék elmenni szavazni, a németországi egyetlen alternatívára és akkor nem a kommentmezőben kell majd kiállni Magyarország mellett. De ez nem megy, mint ahogy az EUs szavazás be is bizonyította.
betakentaur
2024. július 23. 20:06
A németek ugyanígy tudják kórusban kommentálni, hogy "Ungarn raus aus der EU". Nem kell ennyire komolyan venni a komment szekciókat. Névvel és aktív életkorban csak nagyon kevesen mernek a hivatalostól eltérő véleményt mondani és a szavazásokat elnézve 70% támogatja a hivatalos nyelvezetet. Azt elfogadom, hogy nagyon sok németnek túl radikális az AfD, de nem kötelező szavazni. Lehet otthon maradni, az is beszédes lenne, de nem, elmegy és. X-el valamelyik mindegymelyikre Amíg a Mallorcai delírium évente megoldható, addig nem lesz Németországban semmi. A minőség csökkenése sem érdekel már senkit. Három barkácsboltból nem bírtam 8 egyenes 2500x19x100-as deszkát(lécet?) összevásárolni.
falcatus-2
2024. július 23. 19:43
Záhonynál fel kell szedni 100 méter vasúti sínt, a gázcsapot elzárni, villanyvezetékről leválasztani oszt daszvidányija ez csak vicc vót, de még meggondolom, hogy komolyan gondoljam :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!