Már a Politico is azt írja, a NATO hamis reményekkel biztatja az ukránokat

2024. július 19. 17:09

Felelőtlen ígéretek viszik messzebb a békét és teszik még veszélyesebbé a háborút – írják. Vagyis körülbelül azt, amit Szijjártó Péter mondott.

2024. július 19. 17:09
Maráczi Tamás

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij Joe Bident hallgatja a NATO-Ukrajna Tanács washingtoni ülésén 2024. július 11-én  /  fotó: SAMUEL CORUM / AFP

A júliusi, 75. születésnapi NATO-csúcstalálkozón a katonai szervezet felelőtlen ígéretet tett Ukrajnának, és ezzel hamis reményt keltettek újra az ukránokban. A NATO támogatása, katonai elkötelezettsége azt a reményt kelti, mintha Ukrajna meg tudná nyerni a háborút, ez pedig rossz számításokra vezeti az ukrán vezetést, míg a NATO-tagállamokat veszélybe sodorja biztonsági garanciák nélkül – írja véleménycikkében a Defense Priorities két kutatója, Christopher McCallion és Benjamin H. Friedman.

A szerzőpáros szerint 

a katonai valóság az, hogy az ukrán hadsereg nem tudja visszafoglalni elvesztett területeit, 

és nyugati modern fegyverzettel sem tud változtatni a kialakult fronthelyzeten, így Moszkvával fegyverszüneti tárgyalásokat kellene kezdeményeznie.

Eközben Washington és az európai államok azzal kecsegtetik Kijevet, hogy egyszer a NATO-hoz csatlakozhat, és ez a folyamat már visszafordíthatatlan. Az Egyesült Államok tízéves biztonsági megállapodást között Ukrajnával, amelynek értelmében az ukrán hadsereg oroszországi célpontok ellen is bevethet már amerikai fegyvereket, míg Macron elnök balti támogatással már azt vetíti előre, hogy a NATO szárazföldi erőit is esetleg be kell majd vetni az ukrajnai háborúban.

A cikk szerzői megállapítják: ostobaság lenne Ukrajnát felvenni a NATO-ba, 

már csak azért is, mert ha Ukrajna még háborúban áll Oroszországgal, az ukrán tagság azonnal atomháborús helyzetet teremtene a NATO és Moszkva között. Másrészt az Ukrajna jövőbeni védelmére irányuló kötelezettségvállalás nem lenne hiteles elrettentő erő: Amerika már bizonyította, hogy nem kockáztatna nukleáris háborút Ukrajnáért.

Mivel a szerzők szerint a fenti elkötelezettségek csupán üres lózungok, a hamis reménykeltés több veszélyes helyzete is teremthet. Például azt, hogy Oroszország eleve azzal az indoklással kezdte a háborút, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását a Nyugathoz (a NATO-tagság ígérete ezt az orosz célt igazolja), vagy azt, hogy 

Ukrajna a hamis reményre alapozva folytatja elhibázott háborús stratégiáját, és kiegyezés helyett folytatja a harcokat, 

miközben nem bírja katonai élőerővel, és a folyamat katonai és politikai összeomlással fenyeget.

A Politico véleménycikke szerint a realitás az, hogy Ukrajna nem kaphat teljes igazságtételt, és Oroszország nem fogja feladni azokat a területeket, amelyet fegyveresen elfoglalt, ezt ráadásul az ukrán társadalom egy része is megértette már, talán el is fogadnák, hogy végre véget érjen a fölösleges vérontás, ezért 

a NATO háborús retorikája nem a béke felé viszi az eseményeket. 

A nagy hatótávolságú amerikai fegyverek átadása Ukrajna számára pedig újabb veszélyforrás, mert ha nagy károkat tudnak okozni, az arra ösztökélheti Moszkvát, hogy eszkalálja a háborút, esetleg megelőző csapást mérjen nyugati célpontok ellen.

--

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000048
2024. szeptember 03. 15:22
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­k­­­e­­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
pink_vader
2024. július 20. 18:46
Ajvé…. Mit szednek a Politicónál, hogy ilyesmi putyini propaganda megjelenhetett? 🧐
Martell 2
2024. július 20. 04:33
Nahát, az első épelméjű cikk ebben a szennylapban.
a-gyar-2
2024. július 19. 22:48
Egy szép napon a nyugat ejti majd Ukrajnát, mint Afganisztánt, eltűri hogy az oroszoké legyen amit eddig elfoglaltak. Zelenszkij a saját népe elöl a kedvenc nagykövetsége tetejéről egy helikopteren fog elmenekülni, ha tud. Az ukránok pedig ott maradnak a nyomorban s amint lehet a még épkézláb 40 - 50-en aluli lakosság elmenekül. A kínaiak pedig mindent megvesznek bagoért mint Afganisztanban. A harcos nyugati politikusok és a média meg sem emliti Ukrajnát. Zelenszkij? Ki emlékszik az utolsó az USA által támogatott afgán elnök nevére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!