Létfontosságú jelentéssel késik az EU

2024. július 16. 07:03

A korábbi olasz miniszterelnöknek, Mario Draghinak már tavasszal elő kellett volna rukkolnia a döntő fontosságú jelentéssel.

2024. július 16. 07:03
European Parliament in Strasbourg

Nyitókép: Thierry Tronnel/Sygma via Getty Images

Az NKE EJKK Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója, Dr. Mernyei Ákos a Ludovika oldalán megjelenő elemzésében rámutat arra, hogy az Európai Központi Bank korábbi elnöke, jelenleg az Európai Bizottság elnökének különleges tanácsadója, Mario Draghi tavaly azt a feladatot kapta, hogy a készítsen egy jelentést az Uniót fenyegető versenyképességi kihívásokról és tegyen javaslatokat azok kezelésére.

A szakértő írásában rámutat arra, hogy noha tavaszra ígérték, a jelentés a mai napig nem készült el, pedig égetően fontos a kontinensnek szembesülne a versenyképességgel kapcsolatos valós helyzettel.

Európa versenyképessége nem játék

Mernyei kifejti, 

jól láthatóan a brüsszeli elit egyelőre úgy dobálja a kérdést, mint a forró krumplit, pedig nagyon is húsba vágó kérdés, hogy ma az Európai Unió valójában mennyire versenyképes, és hogy miken kellenen a legsürgősebben változtatni ahhoz, hogy ne maradjon le még jobban a globális versenyben.

A szerző írásában kiemeli, hogy „az Európai Bizottság felkért ugyan szakértőket arra, hogy elemezzék az európai gazdasági helyzetet, a tanulmányok közül egyelőre csak a belső piaccal kapcsolatos helyzetet tárgyaló Letta-jelentés látott napvilágot, míg a Mario Draghi-féle anyagra, első látásra nehezen érthető módon, továbbra is várni kell.” Valószínűleg a nem véletlen, hogy a korábbi olasz miniszterelnök még mindig nem állt elő a jelentéssel. 

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a jelentés várhatóan fajsúlyos megállapításokat fog tartalmazni: 

„Draghi úr idén februárban egy gazdasági és pénzügyminiszteri ülés alkalmával bejelentette, hogy az EU-nak sürgősen szüksége lesz pótlólagos források bevonására, mégpedig több, mint 500 milliárd euró összegben.” – tette hozzá a szakértő.

„Ez a nagyságrend, csak az összehasonlítás kedvéért, hozzávetőleg két és félszerese a teljes magyar éves GDP-nek.”

Draghi a Szociális Jogok Európai Pillére konferencián áprilisban Brüsszelben tartott ugyan előadást, amelyben maga is elismerte, hogy a kontinens komoly gondokkal küzd a versenyképesség terén. Megállapítása szerint a külső vetélytársak, nevesítve Kínát és az Egyesült Államokat is, nem fogadják el a szabályalapú világrendet, és olyan gazdaságpolitikát folytatnak, amely függővé teszi Európát tőlük. Elmondta továbbá, hogy 

a világ 50 vezető technológiai vállalata között mindössze 4 európai található.

Draghi szerint Európa versenyképességi hátrányának oka, hogy mind döntéshozatali, mind szabályozási szempontból a „tegnap világában” ragadt, miközben versenytársai a mában élnek, illetve, hogy az Unió nem rendelkezik stratégiával saját iparának védelmére.

Új stratégia kell

Mernyei Ákos az elemzésében továbbá hangsúlyozza, hogy a „Föderális Európa” és a „Nemzetek Európája” koncepciók egymásnak feszülése nem pusztán politikai-ideológiai, hanem szakpolitikai szinten is markánsan megjelenik. „Nagy kérdés, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatalát követően, még ha a versenyképességet hátráltató okokban és tényezőkben egyetértés is mutatkozik, az európai szintű politikai szereplők, elsősorban a tagállamok, de az intézmények nem kevésbé, miként, és milyen irányba igyekeznek majd kialakítani a versenyképességgel kapcsolatos cselekvési tervet” – tette hozzá.

Egy biztos: a megoldásnak mielőbb neki kellene kezdeni, ha nem akarjuk, hogy Európa végképp a »tegnap világában« maradjon” 

– írta Mernyei Ákos.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­­e­l­d­ ­­­a­ ­s­z­­­e­­­x­i­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
patriota-0
2024. július 16. 08:27
Kötelezettségszegési eljárást kell indítani az Európai Bizottság ellen.
leonardodicarpaccio
2024. július 16. 08:26
Azt prognosztizálom, hogy a 2025 januárjában induló lengyel EU-elnökség alatt lendületet vesznek a dolgok, és 2025. június 30-ig lezárják a nyitott ügyeket.
Abiondi
2024. július 16. 07:40
Pedig Európa gyarmatosítása már rohamléptekkel folyamatban van. A verseny az USA és Kína között van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!