Kiderült, melyik EU-s tagállamban volt a legnagyobb népességfogyás tavaly

2024. július 12. 22:17

Miközben egyes tagállamok lakosságszáma drámaian csökkent az utóbbi években, összességében a kontinens lakossága gyarapodott, igaz nem épp természetes okok miatt.

2024. július 12. 22:17
In Salem, explosion of visitors has become a hot-button issue. Now the city is clamping down on tour guides.

Nyitókép: Danielle Parhizkaran/The Boston Globe via Getty Images

Az Eurostat adatai szerint 2023-ban Lengyelország szenvedte el a legnagyobb népességcsökkenést az Európai Unióban, mind abszolút számokban, mind pedig lakosságarányosan. Az ország lakossága tavaly közel 133 ezer fővel csökkent, ami a legmagasabb az EU-ban – derült ki az Eurostat adataiból – írta meg a Notes From Poland.

A népességcsökkenés rangsorában Lengyelországot Görögország, Magyarország, Lettország, Olaszország, Szlovákia és Bulgária követi. 

Gyarapodás is történt a kontinensen

A többi EU-tagállamban népességnövekedést is tapasztaltak, legnagyobb mértékben Spanyolországban, majd Németországban és Franciaországban. 

Az Eurostat szerint ezek az országok a népességnövekedést elsősorban a migránsoknak és az ukrán menekülteknek köszönhetik, nem pedig a születésszámok növekedésének. A legnagyobb népességnövekedés Máltán volt, ahol a lakosság majdnem 4 százalékkal nőtt egy év alatt. Luxemburg a második, Ciprus a harmadik helyen áll.

 Az EU népessége összesen 1,65 millióval nőtt, ami 0,37 százalékos növekedést jelent.

Lengyelország lakosságszáma az év elején 36.620.970 fő volt. Az ország népessége 2018 óta folyamatosan csökken. Az elmúlt 6 évben 1,35 millió fővel lett kisebb a lengyel lakosság.

Egy év alatt 0,36 százalékkal csökkent a népesség, így lakosságarányosan a második helyre került Lettország mögött, ahol a népesség 0,59 százalékkal csökkent. Görögország a harmadik, Magyarország a negyedik 0,1 százalékos csökkenéssel, majd Szlovákia, Bulgária és Olaszország következik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agybeteg Fideszes
2024. július 13. 18:18 Szerkesztve
Miközben erőn felül támogatja a nagycsaládosokat a kormány, megfeledkezik az egy és két gyermekesekről, akik a legnagyobb mértékben járulnak hozzá ahoz, hogy Magyarország népessége ne csökkenjen. Ha őket is megfelelően támogatnák, sokkal nagyobb lenne a kedv nagycsalád tervezésére. A CSOK-ot csak a jól kereső házaspárok merik bevállalni, de jellemzően a magyar családok a létminimum alatt élik az életük. Ha mindez így marad a népesség csökkenést és a népesség cserét mi sem fogjuk tudni megakadályozni. Budapesten most is rengeteg a távol és közelkeleti bevándorló. Az ételfutárok pl. szinte csak a bangladesiekből és pakisztániakból állnak. A melós cseréhez elég volt csupán egyetlen év. Ez vár ránk ha nem lesz kigindoltabb a magyar családpolitika!
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 13. 12:45 Szerkesztve
"jandor ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. július 13. 11:57 A magyar mindig gyerekgyűlölő volt. Mégy a Monarchia idején is komplett régiókban az egyke volt a divat." Nagyot tévedsz. 1910-ben a Monarchia két legnagyobb termékenységi rátájú nemzete a lengyel és a magyar volt. Egy alföldi parasztcsaládnál sztenderd volt a 6-12 gyerek. Épp ezért szólhatott nagyot, amikor az 1920-as években Fülep Lajos, Illyés Gyula, Kodolányi János írni kezdett arról, hogy az ország egyes területein (lásd a klasszikus példát: Ormánság) a "földéhség" miatt terjed a magyarok között az egykézés. (Ők még tisztában voltak vele, hogy ez 2-3 generáción belül a magyarság pusztulásához vezethet.) Egy népesség fennmaradásának, gyarapodásának motorjai mindig a nagycsaládok voltak. Nálunk egészen az 1960-as évek legelejéig (a téeszesítésig) ez a motor működött. Amikor a nőket tömegesen behajtották a munkaerőpiacra és a 4+ gyerekes családok aránya 4% alá csökkent, beállt a népességfogyás.
Kotucso
2024. július 13. 12:30
Ez egy nevetséges statisztika. Nyugat-Európa valahol messze a picsában kullog, de ott szépen növekszik a népesség a bavándorlók miatt. Én azt mondanám, hogy csökkenjünk egy látványosat, de úgy, hogy kibasszuk a libsiket, és a dologtalan, bűnöző cigányokat. Akkor lenne itt szép világ.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 13. 11:51
Elgondolkozott már azon valaki, hogy 15 év "keresztény-nemzeti-konzervatív" kormányzás után miért vagyunk még mindig negyedikek a népességfogyást illetően? Talán azért, mert sem nem keresztény, sem nem nemzeti, sem nem konzervatív az a kormányzás, hanem populista és neoliberális? Talán azért, mert amíg a nőket nem adjuk vissza a családjuknak, amíg a munkaerőpaci jelenlétüket erőltetjük, addig csak egyre tragikusabb születésszámokat fogunk produkálni (ma már nem csak az anyák kényszerülnek gyermekük születését követően két év után vissza a munkába, de a magas nyugdíjkorhatár miatt a nagymamák sem tudnak segíteni lányaiknak, fiaiknak az unokák nevelésében). Ahol nincs működő család, ott népességutánpótlás sem lesz, kipusztul a közösség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!